Bănci și Asigurări

Statul a secat anul trecut piata bancara de 29 miliarde de lei. Cum sa mai dea bancherii credite? Cum comentati?

Statul a secat anul trecut piata bancara de 29 miliarde de lei
14.02.2010, 23:10 30

2009 a fost anul creditului guvernamental pe piata bancara,soldul imprumuturilor urcand de 2,5 ori in decurs de douasprezeceluni, pana la 46,8 mld. lei (11 mld. euro), in timp ce volumultotal al imprumuturilor acordate populatiei si companiilor astagnat la circa 200 mld. lei (47 mld. euro), arata datele BNR.

Soldul creditului pentru stat a crescut cu 29,6 mld. lei, adicaechivalentul a 7 mld. euro, dar o mare parte a finantarilor au fostpe termen scurt si rostogolite de mai multe ori. Creditarea masivaa statului s-a facut si cu concursul Bancii Nationale, care aimprumutat bancherii pentru ca acestea sa poata cumpara titluri destat. Bancherii spun ca au preferat sa finanteze statul, care atrebuit sa acopere deficitul bugetar de 7,3% din PIB, pentru cacererea solvabila de credite din partea populatiei si companiilor ascazut drastic, iar riscul asociat creditarii mediului privat acrescut foarte mult pentru ca restantele la credite s-au triplat.In acelasi timp, siguranta mai mare a plasamentelor la statcomparativ cu creditarea mediului privat a fost completata derandamentele mari obtinute din titluri de stat. Randamentul mediula obligatiunile guvernamentale s-a situat in jurul a 10% pe an in2009.

"Bancile au dovedit un apetit ridicat pentru titlurile de stat,avand in vedere gradul mare de incertitudine legat de creditareasectorului privat, lipsa de proiecte eligibile care sa fiefinantate si randamentele ridicate ale obligatiunilorguvernamentale. De fapt, bancile au fost principala sursa definantare a deficitului bugetar in 2009", noteaza Ionut Dumitru,economistul-sef al Raiffeisen Bank, intr-un raport al bancii.Creditul acordat companiilor a crescut cu doar 1,8% in decembriefata de aceeasi luna din 2008, pana la 96,2 mld. lei (22,8 mld.euro), dupa cresteri de doua cifre in anii precedenti.

Vanzarile in scadere ale companiilor si incertitudinile privindevolutia economiei au scazut capacitatea acestora de a dezvoltaproiecte de afaceri viabile pe baza carora sa solicite finantare.Pe partea de populatie scaderea venitului disponibil si cresterearatei somajului de la 4,4% in decembrie 2008 la 7,8% la sfarsitulanului trecut au dus la stagnarea soldului imprumuturilor la 100mil. lei.

Analistii spun, totusi, ca orientarea resurselor bancilor catrestat in detrimentul mediului privat nu este neaparat un lucru rau."Expansiunea creditului guvernamental are un impact pozitiv asupraeconomiei in conditiile in care creste lichiditatea de pe piataprin intermediul cheltuielilor publice", se arata in raportulRaiffeisen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO