Bănci și Asigurări

Statul s-a împrumutat cu 48 mld. lei, 3 mld. € şi 1,5 mld. $ în 2013

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

16.12.2013, 20:50 341

Ministerul Finanţelor a împrumutat anul acesta aproape 48 de miliarde de lei prin emisiuni de titluri în lei pe piaţa internă, la care se adaugă 3 mld. euro şi 1,5 mld. dolari prin emisiuni de titluri în valută. Statul s-a îndatorat astfel cu echivalentul a 15 mld. euro de la începutul anului.

Ultima licitaţie din acest an, cu obligaţiuni în valoare de 600 mil. lei cu scadenţa în august 2016, va avea loc săptămâna viitoare. Programul pentru luna decembrie include şase licitaţii cu o valoarea totală a sumelor împrumutate de 4 mld. lei.

Ieri, Trezoreria a împrumutat 1,1 miliarde de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu scadenţa la un an, randamentul mediu fiind de 2,9% pe an, adică cel mai redus nivel pentru această maturitate.

Analiştii se aşteptau la un cost al finanţării apropiat de acest nivel, având în vedere lichiditatea foarte bună din sistemul bancar.

„Cred că există un potenţial ridicat ca ultimele două licitaţii de titluri de stat din acest an să genereze rezultate pozitive. Cred că acestea vor înregistra o cerere ridicată, dacă luăm în calcul faptul că actualele condiţiii de lichiditate susţin mai degrabă instrumentele cu maturităţi mai scurte şi că titlurile de stat care ajung la scadenţă în decembrie au avut maturitate medie iniţială sub un an“, consideră Mihai Ţânţaru, analist al ING Bank.

Titlurile pe un an emise ieri au înregistrat o cerere de 2,4 miliarde de lei din partea băncilor, adică dublu faţă de prospectul emisiunii.

Randamentul la titlurile de stat au reintrat pe un trend descendent la licitaţia de ieri, după ce în ultimele săptămâni costul finanţării înregistrase creşteri uşoare.

La licitaţia anterioară cu titluri pe un an, din luna noiembrie, Trezoreria a plătit 3,1% pe an pentru certificate în valoare de un miliard de lei. Este pentru prima dată când randamentul titlurilor pe un an scade sub pragul de 3% pe an. Anterior, statul se mai împrumutase la dobânzi de 3% pe an doar pe scadenţă de şase luni.

Faţă de începutul anului, randamentul titlurilor pe un an este la jumătate. De exemplu, Finanţele au emis în ianuarie titluri cu scadenţa la 12 luni cu dobândă de peste 6% pe an.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO