Bănci și Asigurări

Statul s-a împrumutat mai ieftin anul acesta, dar scăderea randamentelor se temperează

Statul s-a împrumutat mai ieftin anul acesta, dar...

Autor: Andra Oprescu

17.09.2014, 00:04 240

Randamentele la titlurile de stat au scăzut în trimestrul al treilea, continuând trendul descendent pe care s-au înscris în prima jumătate a anului, evoluţia fiind influenţată de inflaţia redusă, îmbunătăţirea percepţiei de risc faţă de România şi reducerea dobânzii-cheie.

Randamentele pentru titlurile cu scadenţa la şase luni s-au menţinut în jur de 2%, de cinci ori mai mici decât în 2009. Pentru titlurile cu maturitatea de un an, randamentele au coborât la 2,22%, după ce la sfârşitul lunii iunie urcaseră uşor, la 2,5%. Trendul a fost descendent şi în cazul titlurilor cu scadenţa pe termen mediu şi lung.

Unii analişti se aşteaptă la o inversare a trendului în perioada următoare pe fondul unei posibile reorientări a investitorilor către pieţele dezvoltate. Creşterea ratelor de dobândă de către banca centrală americană în următoarea perioadă ar putea duce la creş­terea randa­mentelor pe pieţele de frontieră şi emergente.

„Nu cred că randamentele la titluri de stat vor mai  continua să scadă. Cred că mai degrabă vor avea o tendinţă de creştere. Până acum au fost lichidităţi care s-au îndreptat spre pieţele de frontieră ca România. Evoluţia este influenţată şi de decizia Fed, s-ar putea să fie o reorientare către pieţele dezvoltate“, a spus analistul economic Aurelian Dochia.

Pe de altă parte, analiştii se aşteaptă ca BNR să continue reducerea dobânzii-cheie, aceasta urmând să scadă până la 3% luna aceasta şi chiar la 2,75% până la finalul anului.

Diminuarea costurilor la care se împru­mută statul a venit pe fondul inflaţiei reduse şi al îmbunătăţirii percepţiei de risc privind România. În luna august, BNR a redus din nou prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,3% la 2,2%. Totodată, BNR a coborât do­bânda-cheie la un nou minim, 3,25% pe an.

România a revenit în acest an la califica­ti­vul „investment grade“ de la toate cele trei mari agenţii de rating, Standard&Poor’s (S&P), Moody’s şi Fitch. Agenţia de rating Fitch a anunţat la începutul lunii septembrie că menţine România în categoria recomandată investitorilor şi a reconfirmat perspectiva stabilă a ratingului datoriei guvernamentale.

„Istoric avem multe titluri de stat cumpă­ra­te de americani, dar în ultimul timp au crescut expunerile pe titlurile de stat româneşti din partea europenilor. Acest lucru face ca o creştere a dobânzilor din partea Fed să nu aibă un efect  semnificativ, acesta fiind compensat şi de reducerea  dobânzii de către BCE. Totoda­tă, reducerea dobânzii-cheie de către BNR, pro­babil cu 50 de puncte de bază până la fina­lul anului, va avea un impact direct asupra ran­da­­mentelor, mai ales la titlurile pe termen lung“, a spus Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank.

Ministerul Finanţelor a vândut luni obli­gaţiuni de 244 mil. lei, 60% din suma vizată, după ce investitorii au suprasubscris oferta, dar au cerut un randament mai mare decât în august, când statul a deschis ultima dată emisiunea cu scadenţă în iunie 2021.

Trezoreria intenţiona să vândă obligaţiuni în valoare de 400 de mil. lei, pentru care a primit oferte de 617,5 mil. lei. Randamentul mediu anual cerut de cumpărători s-a situat la 4,26%, în urcare faţă de 4,14% pe an în luna august şi 3,88% pe an în iulie. Ieri Ministerul Finanţelor a  mai împrumutat 60 mil. lei prin­tr-o licitaţie suplimentară.

„Nu este o surpriză că nu s-a luat toată suma. Exista deja un buffer de lichiditate şi Ministerul Finanţelor îşi permite să refuze anumite oferte, mai ales că aversiunea la risc a continuat“, a spus Pătrulescu.

De la începutul anului, Ministerul Finan­ţelor a împrumutat din piaţa internă 29 de miliar­de de lei şi 929 milioane de euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împru­muturi se adaugă sume atrase de pe pieţele inter­naţionale, respectiv 2 miliarde de dolari şi 1,25 miliarde de euro, prin trei emisiuni de obli­gaţiuni cu maturităţi de 10 şi respectiv 30 de ani.

Agravarea conflictului din Ucraina ar putea avea o influenţă negativă asupra costului la care se împrumută statul.

„Impactul direct al conflictului este destul de mic, dar există un impact indirect. 70% din exporturile României pleacă în Uniunea Europeană. Afectarea perspectivelor de creştere din Europa, inclusiv din cauza sanc­ţiunilor  impuse poate avea efecte negative asu­pra costului de împrumut“, a adăugat Pătrulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO