Bănci și Asigurări

Premieră istorică. Statul s-a împrumutat la dobânzi negative, într-o emisiune scadentă în august 2020. Ministrul de Finanţe: Investitorii au încredere în România şi de aceea am putut să ne împrumutăm în euro, la dobânzi negative

Premieră istorică. Statul s-a împrumutat la dobânzi...

Autor: Roxana Rosu

27.02.2020, 15:04 2348

Ministerul de Finanţe a împrumutat joi 150 milioane euro de la bănci, într-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont scadentă pe 10 august 2020, dobânda oferită fiind în premieră negativă, de -0,1%.

”Astăzi pentru prima oară în istorie, România s-a împrumutat la dobânzi negative, ceea ce fac şi alte ţări dezvoltate”, a declarat Ministrul interimar al Finanţelor Florin Cîţu la începutul şedinţei de Guvern.

În opinia lui, acesta este un „semn din parte investitorilor că tot ceea ce am făcut până acum este apreciat”.

Banca Centrală Europeană are în prezent o dobândă pentru depozite de -0,5%.

„Investitorii au încredere în România şi de aceea astăzi am putut să ne împrumutăm în euro, la dobânzi negative. Asta înseamnă că dacă ne împrumutăm un leu, vom da înapoi 90 de bani. Acest lucru îl făceau ţări cu rating mai mare decât România.”, a afirmat Cîţu, care a fost propus ieri de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de premier.

La licitaţie organizată astăzi au participat şase dealeri primari.

Volumul total al cererii a fost de 229 milioane euro, din care băncile au oferit în nume şi cont propriu 199 milioane euro.

Nivelul mediu ponderat al randamentului la care s-a adjudecat oferta a fost de -0,11%. Dobânda negativă înseamnă că suma care va fi returnată de minsiter la scadenţă este mai mică decât suma împrumutată. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO