Bănci și Asigurări

Statul s-a împrumutat în premieră la dobânzi negative în euro de la bănci, pe cinci luni. Ministrul finanţelor: Investitorii au încredere în România şi de aceea am putut să ne împrumutăm în euro, la dobânzi negative

Statul s-a împrumutat  în premieră la dobânzi...

Autor: Roxana Rosu

28.02.2020, 00:07 1657

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri de pe piaţa internă 150 mil. euro de la bănci, într-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount scadentă pe 10 august 2020, dobânda oferită fiind în premieră negativă, de -0,1%.

Dobânda negativă înseamnă că suma care va fi retur­nată de minister la scadenţă va fi mai mică decât suma împrumutată.

„Astăzi pentru prima oară în istorie, România s-a îm­pru­mutat la dobânzi negative, ceea ce fac şi alte ţări dez­vol­tate. Investitorii au încredere în România şi de aceea as­tăzi am putut să ne împrumutăm în euro la dobânzi ne­gative. Asta înseamnă că dacă ne împrumutăm un leu, vom da înapoi 90 de bani. Acest lucru îl făceau ţări cu ra­ting mai mare decât România“, a declarat ministrul interi­mar al finanţelor Florin Cîţu la începutul şedinţei de guvern. El a fost propus recent de preşedintele Klaus Iohan­nis pentru funcţia de premier.

La licitaţia organizată ieri au participat şase dealeri pri­mari. Volumul total al cererii a fost de 229 mil. euro, din care băncile au oferit în nume şi cont propriu 199 mil. euro. Nivelul mediu ponderat al randamentului la care s-a adjudecat oferta a fost de -0,11%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO