Bănci și Asigurări

Statul vrea bani mai ieftin. Si ii obtine

11.08.2004, 00:00 15

Finantele au coborat ieri nivelul maxim al dobanzii platite la titlurile de stat cu scadenta la un an pana la 16,06% pe an.
Dobanda pe care statul a acceptat sa o plateasca la aceste titluri a scazut comparativ cu ultima licitatie cu 64 de puncte de baza. Nivelul mediu al dobanzii la care titlurile au fost adjudecate a scazut in aceste conditii cu 60 de puncte de baza (0,6%).
Aceasta este cela mai mare pas de scadere al dobanzii intre doua licitatii impus de stat din luna mai, cand a inceput scaderea ratelor. La licitatia din 3 august Finantele au micsorat nivelul maxim al dobanzii acceptate cu 9 puncte de baza. Aceasta diminuare a nivelului maxim acceptat al dobanzii vine dupa micsorarea dobanzii de interventie a Bancii Nationale cu 75 de puncte de baza. Explicatia pentru aceasta diminuare rezida in evolutia favorabila a inflatiei in prima jumatate a anului, de numai 3,7%. De altfel, pentru luna iulie inflatia se estimeaza ca inflatia a coborat sub nivelul de 0,6% inregistrat in iunie.
In aceste conditii, emisiunea in valoare de 1.300 de miliarde de lei a fost plasata integral, insa valoare medie a dobanzii la care titlurile au fost adjudecte a coincis cu pragul maxim acceptat.
Cererea bancilor a fost de aproape 5.000 de miliarde de lei, insa ministerul nu a acceptat o majorare a emisiunii. Astfel, bancile au cumparat titluri in nume clientilor in valoare de 1.210 miliarde de lei.
Fiantele au mai organizat ieri si o licitatie pentru plasarea titlurilor de stat cu scadenta la sase luni, valoare emisiunii fiind de 700 de miliarde de lei. Cererea bancilor a depasit de peste doua ori oferta statului, insa au fost adjudecate titluri in valoare de 641 de miliarde de lei. Dobanda maxima acceptata de stat a fost de 16,89% pe an. Valoare medie a dobanzii la care titlurile au fost plasate a fost de 16,65%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO