Bănci și Asigurări

Ştefan Dinu, Head of Lending, divizia Wholesale Banking, ING Bank România: Primul credit verde în România l-am acordat anul trecut şi de atunci am ajuns la aproximativ 250 mil. euro tranzacţii în care am participat. În total, au fost până acum cinci proiecte de acest fel în România

ZF Cei mai mari jucători din economie

Ştefan Dinu, Head of Lending, divizia Wholesale Banking,...

Autor: Alexandra Matei

21.06.2022, 18:06 146

Ştefan Dinu, Head of Lending, divizia Wholesale Banking, ING Bank România, consideră că sustenabilitatea este viitorul, atât în mediul de business, cât şi în sistemul bancar. Primul credit verde a fost acordat de ING în România anul trecut, iar până astăzi, valoarea tranzacţiilor verzi în care banca a fost implicată s-a ridicat la circa 250 mil. euro.

La nivelul României, au existat cinci proiecte de finanţare verde, afirmă acesta.

„Credem că sustenabilitatea este viitorul. Vedem o dinamică extrem de accentuată în sensul acesta. Anul trecut, la nivel global, circa 320 de tranzacţii sustenabile au fost susţinute de către noi, ceea ce înseamnă o creştere de 250% faţă de anul anterior. Am început şi în România, unde piaţa este mai la început. Primul credit verde l-am acordat anul trecut şi de atunci am ajuns la aproximativ 250 mil. euro tranzacţii în care am participat. Am fost implicaţi şi în emisiuni de obligaţiuni verzi. Este un trend care este imposibil de ignorat şi care va căpăta din ce în ce mai multă consistenţă în viitor”, a spus Ştefan Dinu, în cadrul conferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie.

 

Ce a mai declarat Ştefan Dinu în cadrul conferinţei:

► Dacă ar fi să fac o comparaţie, pot spune că, atunci când vorbim despre sustenabilitate, mă gândesc la un bulgăre de zăpadă căruia cineva i-a dat drumul de pe un munte şi care merge la vale şi creşte constant, atât din perspectiva investiţiilor, cât şi din perspectiva finanţărilor sustenabile.

► Dacă anul trecut volumul finanţărilor sustenabile a ajuns la nivel global la 4.000 mld. dolari, o sumă absolut spectaculoasă, şi 11% din total finanţări au asemenea caracteristici, la nivelul Europei cifra este undeva la 20%, ceea ce arată încă o dată că Europa conduce această cruciadă verde.

► La nivel global, avem companii care emit rapoarte de tip ESG, recunoscute la nivel mondial. Acest trend s-a accelerat într-un mod spectaculos.

► Domeniul verde este extrem de generos. Practic, poate fi orice investiţie legată de energia regenerabilă, de eficienţă energetică, inclusiv clădiri inteligente.

► Ne propunem să creştem în mod accelerat protofoliul de credite verzi, să fim banca pentru sustenabilitate, nu doar în România, dar şi la nivel european. Credem că prin deciziile noastre de finanţare sustenabilă putem contribui la combaterea schimbărilor climatice.

► Creditele de îmbunătăţire a sustenabilităţii sunt un produs creat de noi. Primul astfel de credit a fost semnat în 2016, cu compania Philips în Olanda. De atunci, conceptul s-a răspândit în toată Europa şi, mai nou, am semnat primele astfel de tranzacţii în România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO