♦ „Consumul privat devine un motor de creştere, deoarece inflaţia continuă să scadă, stimulând veniturile reale“, susţine Ştefan Stavrositu, CEO al BCR Asigurări de Viaţă.
După un an 2023 plin de provocări, cu o evoluţie economică mai slabă în comparaţie cu anii anteriori, creşterea economică în România rămâne pe drumul cel bun, chiar daca va fi mai lentă în 2024, iar riscurile geopolitice vor persista în continuare, a spus Ştefan Stavrositu, CEO al BCR Asigurări de Viaţă, pentru anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie.
„Principalele ipoteze luate în calcul în anii următori sunt că economia globală se consolidează, redresarea producţiei globale fiind deosebit de încurajatoare, în timp ce producţia din zona euro va suferi în continuare de şocul de competitivitate al preţurilor mai mari la energie. Consumul privat devine un motor de creştere, deoarece inflaţia continuă să scadă, stimulând veniturile reale. Băncile centrale vor începe să îşi relaxeze politica monetară în acest an, dar impactul pozitiv se va face probabil simţit abia în 2025-2026. Războiul din Ucraina nu se va încheia curând, dar impactul asupra economiei va fi limitat. Cel mai mare risc de dezavantaj provine din geopolitică - de exemplu, rezultatul următoarelor alegeri prezidenţiale din SUA şi tensiunile crescute în Orientul Mijlociu care pot determina o creştere prelungită a preţurilor energiei“, a explicat Ştefan Stavrositu.