Bănci și Asigurări

Stepic, Raiffeisen: Este treaba reglementatorilor sa se asigure ca imprumuturile ajung unde trebuie

Stepic, Raiffeisen: Este treaba reglementatorilor sa se asigure ca imprumuturile ajung unde trebuie
14.05.2010, 16:18 32

Raiffeisen are suficiente fonduri la nivel de grup pentru avinde credite pe toate pietele din regiune unde este prezent, insacererea ramane foarte slaba, pe fondul revenirii lente aeconomiilor, spune Herbert Stepic, CEO al grupului autriacRaiffeisen International, a carui subsidiara locala este un jucatorde top zece.

"In Romania finantarile pentru consum au incetinit foarte multin ultimele 12 luni. Primul trimestru a aratat ca in continuareconsumul ramane foarte slab".

Seful Raiffeisen afirma ca grupurile prezente in regiune auajuns acum intr-o noua faza, in care au lichiditati excedentare,dar nu au cum sa le plaseze. Aceasta vine dupa ce in toamna lui2008 s-au confruntat cu probleme de lichiditati, iar mai apoi cuprobleme de capitalizare. Raiffeisen a participat la un program alguvernului austriac de sustinere a sistemului bancar prin injectiide capital.

Stepic spune ca bancile ar trebui sa se indrepte spre sustinereasectoarelor productive, unde se aduce valoare adaugata in economiesi nu in consum. In anii de boom, bancile au pompat insa credite inspecial in zona de consum.

"Este un non-sens sa finantezi un frigider in yeni japonezi, pesase luni. Dar daca vine o institutie nereglementata si face asta,nu ai alternativa", spune Stepic, subliniind ca este nevoie de omai buna colaborare intre autoritatile de supraveghere si bancilecomerciale.

El considera ca economiile emergente din regiune au nevoie saimporte capitaluri, insa este esential sa utilizeze corect.

"Este o diferenta daca iei credite in valuta din strainatatepentru consum, care nu aduce valoare, sau pentru segmente care dauvaloare adaugata in economie. Este insa problema reglementatorilor(unde se duc banii, n. red.). Daca un client imi cere sa iifinantez o casa de 50 de metri patrati iar diferentialul de dobandaeste mare, eu ii pot da euro sau franci elvetieni".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO