Bănci și Asigurări

Steven van Gröningen, CEO Raiffeisen Bank: Perioada cu dobânzi aproape de zero este o anomalie, nu creşterea ROBOR

Steven van Gröningen, CEO Raiffeisen Bank: Perioada cu...

Autor: Roana Rotaru

02.10.2017, 00:07 3012

Steven van Gröningen, CEO al Raiffeisen Bank, bancă plasată în top cinci după active, spune că oamenii încep să înţeleagă că ascensiunea ROBOR nu este ceva strict teoretic, ci un risc pe care trebuie să şi-l asume atunci când iau credite cu dobândă variabilă.

Această declaraţie vine în contextul în care indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 1,58%, faţă de nivelul de 1,46% înregistrat cu o zi înainte, conform datelor anunţate de BNR.

Indicele Robor cu scadenţa la 3 luni a atins astfel maximul ultimilor doi ani şi jumătate. La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an nivelul era de 0,87%.

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la Suceviţa, că rolul Băcii Naţionale era să aibă grijă să nu crească indicele ROBOR, invocând că reprezentanţii BNR „au fost puţin plecaţi de acasă“.

Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, a spus că vremea dobânzilor mici a apus, explicând că dobânzile nu au cum să rămână la acelaşi nivel dacă creşte inflaţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO