Bănci și Asigurări

Ştiri bancare pe scurt - 18 august 2010

17.08.2010, 23:30 18

Băncile îşi împrumută lei între ele cu 3% pe piaţamonetară

Dobânzile la care băncile îşi împrumută lei între ele pentruperioade foarte scurte pe piaţa monetară au coborât sub 3% pe an,în condiţiile în care lichidităţile sunt abundente cu o săptămânăînainte de sfârşitul actualei perioade de constituire a rezervelorminime obligatorii. Dealerii pot plasa la sfârşitul fiecărei zileleii în exces la BNR în depozite pe o zi, la o dobândă de 2,25% pean, aceasta fiind practic un prag pentru dobânzile de pe piaţainterbancară. Pe fondul dobânzilor foarte reduse, leul nu a reuşitsă beneficieze de sentimentul regional pozitiv, astfel că pe piaţavalutară cotaţiile au rămas în intervalul 4,23-4,24 lei pentru uneuro. "Cursul ar putea fi condamnat să rămână într-o bandă foarteîngustă dacă nu apare nicio noutate pe plan local care să dezgheţepiaţa", comentează un dealer. Pe fondul lipsei de interes atât dinpartea jucătorilor locali, cât şi a celor străini, volumeletranzacţionate sunt foarte reduse.

Doar 6% din economiile populaţiei au scadenţe mai maride un an

Românii preferă să îşi ţină economiile în depozite pe termenscurt în proporţie covârşitoare, doar 6,5% din sumele depuse labancă având scadenţe mai mari de un an, potrivit datelor BNR. Spreexemplu, din totalul depozitelor la termen în lei de 17,8 miliardede lei, doar un miliard de lei, adică 6,1%. Incluzând şi economiileîn euro şi dolari, depozitele pe termen mai lung de un anreprezintă echivalentul a 1,9 miliarde de lei, dintr-un total de 29de miliarde de lei. Sorin Mititelu, director de dezvoltare afacerişi produse retail la BCR, spunea recent că în general suntinteresaţi de depozitele pe termen lung clienţii cu sume mari, careînţeleg că tendinţa pe termen lung este de scădere a dobâznilor.BCR a derulat în primăvară o campanie pentru atragerea de depozitepe doi ani, reprezentanţii băncii calificând rezultatele drept"pozitive". Nu toate băncile publică însă în ofertele standarddobânzi pentru depozite pe termen mai lung de un an.

Banca Românească reduce din dobânzile ladepozite

Banca Românească, filiala locală a grupului financiar elenNational Bank of Greece, a redus dobânzile plătite la depozitele înlei şi în valută ale populaţiei. Scăderile de dobânzi au ajuns pânăla 0,4 puncte procentuale atât la lei, cât şi la euro. "Nivelurilede dobândă sunt actualizate periodic respectând astfel tendinţelede pe pieţele monetare", spun reprezentanţii băncii. Astfel, pentrudepozitele în lei pe o lună dobânda este de 7,2% pe an şi urcă la8% pe an pentru depozitele pe 12 luni. La depozitele în eurodobânzile pornesc de la 3% pe an pentru depozitele pe o lună şiurcă până la 4% pe an pentru plasamentele pe 12 luni. BancaRomânească este un jucător de talie medie pe plan local, operând oreţea de 151 de unităţi.

Grupaj realizat de Liviu Chiru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO