Bănci și Asigurări

Stocul de credite ipotecare în lei a crescut în septembrie, dar ritmul a încetinit vizibil

Stocul de credite ipotecare în lei a crescut în...

Autor: Anelis Baciu

31.10.2016, 00:06 379
Băncile aveau în bilanţuri la finele lunii septembrie credite ipotecare în lei în valoare de 26,8 mld. lei (6 mld. euro), cu 600 de milioane de lei mai mult decât luna precendentă şi cu aproape 11 miliarde de lei mai mult decât în luna septembrie a anului trecut, arată datele BNR.
 
Deşi continuă să crească de la lună la lună, se observă o încetinire mai puternică a ritmului de creştere a creditelor ipotecare în septembrie faţă de lunile de vară. Spre comparaţie, în iunie creşterea lunară a stocului a fost de 1,1 miliarde de lei, pentru ca în lunile iulie şi august avansul lunar să se situeze la circa 900 de milioane de lei.
 
Este posibil ca scăderea din luna septembrie să fie determinată de faptul că în acestă lună se dau finanţările pentru contracte semnate cu o lună înainte, iar de regulă luna august este o perioadă a concediilor. De asemenea, la slăbirea ritmului de creştere a contribuit şi epuizarea fondurilor disponibile pentru creditele ipotecare achiziţionate prin programul guvernamental Prima casă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO