Bănci și Asigurări

Stolojan: Băncile nu se vor retrage din România - e o piaţă foarte bună; au făcut ce-au vrut aici

Stolojan: Băncile nu se vor retrage din România - e o piaţă foarte bună; au făcut ce-au vrut aici

Autor: Ioana Câmpean

25.11.2011, 11:36 533

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan susţine, într-un interviu la RFI, că băncile străine nu se vor retrage din România, pentru că aici este o piaţă "foarte bună", în care "au făcut ce-au vrut".

Întrebat dacă este de părere că se vor retrage unele bănci din România, Stolojan a răspuns: "Nu, categoric nu, pentru că România este o piaţă foarte bună pentru bănci! Au făcut ce-au vrut aici. Amintiţi-vă că la începutul anului 1990 nici un român nu avea un credit card, nu avea un debit card, cei mai mulţi aveau un cont de economii la CEC. Deci, băncile au intrat pe o piaţă complet virgină din punct de vedere al serviciilor bancare şi au practicat în România fel de fel de comisioane, de taxe, pe care n-ar fi îndrăznit să le practice în ţările de unde au provenit băncile respective. Au făcut într-adevăr profituri foarte bune în România. Nu vor pleca de aici, pentru că România oferă în continuare oportunităţi bune de afaceri".

Stolojan este de acord cu argumentul Germaniei privind euroobligaţiunile

"Eu sunt de acord cu argumentul Germaniei. Nu este normal ca pentru o ţară sau două ţări care nu au dorit să respecte o disciplină în gestiunea finanţelor publice, a bugetelor naţionale, să te apuci să construieşti o întreagă arhitectură dintr-aceasta instituţională la nivelul UE, pentru a face ce? Pentru a disciplina o ţară sau alta. Au existat reguli, era Pactul de Stabilitate şi Creştere Economică, încălcat în mod sistematic, din păcate şi cu acceptul Germaniei şi al Franţei", a spus Theodor Stolojan.

El a adăugat că, în acelaşi timp, există un interes enorm şi o presiune enormă din pieţele financiare şi din partea investitorilor, inclusiv a celor speculativi, pentru a crea acest gen de eurobonduri, garantate de toate statele din zona euro, pentru că "indiferent cât eşti de investitor speculativ, tot ai nevoie din când în când să-ţi parchezi banii disponibili pe care-i ai, într-o hârtie de valoare, care are risc zero".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO