Bănci și Asigurări

Strainii au cumparat obligatiuni de stat de 20 mil. euro in T3

12.11.2008, 15:18 22

Investitorii straini au cumparat obligatiuni de stat de 73 de milioane de lei (circa 20 de milioane de euro) in cadrul licitatiilor organizate pe piata primara in trimestrul al treilea, dupa ce timp de mai multe luni nu aratasera interes pentru aceste instrumente.
"Dupa o absenta de cinci luni, nerezidentii au revenit in lunile iulie si august pe piata primara a titlurilor de stat, depunand oferte de cumparare in valoare de aproximativ 293 de milioane de lei", arata BNR in raportul asupra inflatiei pe trimestrul trei.
Pe piata primara sunt vandute certificatele de Trezorerie si obligatiunile nou emise de stat. Licitatiile sunt organizate de BNR, iar 12 banci locale participa ca dealeri primari la aceste licitatii. Dealerii primari plaseaza oferte de cumparare de titluri atat in nume si cont propriu, cat si in contul clientilor.
Potrivit datelor BNR, in trimestrul al treilea statul a emis obligatiuni si certificate in valoare de 1,26 miliarde de lei (echivalentul a 352 de milioane de euro, la cursul mediu aferent acestei perioade, de 3,57 lei/euro). 
Revenirea interesului nerezidentilor pentru titlurile de stat a avut loc pe fondul tendintei de crestere a randamentelor. La licitatiile din august Ministerul Finantelor a acceptat sa plateasca randamente maxime de 11,25% pe an la certificatele pe un an, fata de 10,75% pe an in luna mai. La inceputul anului aceste titluri se plasau la randamente de 9,5% pe an. La obligatiunile pe trei ani randamentul a crescut de la 10% la 10,5% pe an in aceeasi perioada.
Pe fondul cererii mari de lichiditati Trezoreria a acceptat sa plateasca randamente chiar mai mari in toamna. Spre exemplu, la licitatia din noiembrie statul a vandut obligatiuni pe cinci ani la un randament de 13% pe an, in timp ce in mai acceptase sa plateasca cel mult 9,5% pe an.
Potrivit programului de emisiuni pe trimestrul al patrulea, Finantele vor sa atraga 7 miliarde de lei (1,85 miliarde de euro la cursul actual), peste nivelul prevazut in programul publicat la inceputul anului. Nevoia mai mare de lichiditati vine pe fondul cresterii cheltuielilor publice.
Pentru acest an ministerul si-a propus sa realizeze un deficit bugetar de 2,3% din Produsul Intern Brut estimat la 138 de miliarde de euro, adica aproximativ 3 miliarde de euro. Dupa primele zece luni deficitul urcase deja la 1,5% din PIB, iar majoritatea analistilor considera ca pana la sfarsitul anului va depasi probabil nivelul tintit, ajungand spre 3% din PIB.
In raportul asupra inflatiei BNR mai noteaza ca rulajul pe piata secundara a titlurilor de stat a crescut in trimestrul al treilea la 4,69 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro), aproape dublu fata de nivelul din trimestrul al doilea.
Cresterea s-a datorat "aproape in totalitate" operatiunilor repo derulate in august de banca centrala pentru injectarea de lichiditate pe piata monetara, subliniaza autorii raportului.
"Excluzand BNR, cele mai tranzactionate titluri au fost cele cu scadenta reziduala de 1, 3 si 5 ani", mai arata raportul. BNR arata ca randamentele medii la care s-au efectuat tranzactiile au variat intre 9,7% si 10,6%, fiind mai mari decat cele inregistrate in trimestrul al doilea cu pana la 0,6 puncte procentuale. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO