Bănci și Asigurări

Strainii au depozite de 4,9 mld. euro la bancile locale

17.07.2008, 17:40 13

Strainii aveau la sfarsitul lui mai depozite pe termen mediu si lung de 4,88 miliarde de euro plasate la bancile romanesti, arata datele BNR.
Doar in luna mai investitorii straini si-au majorat plasamentele cu 286 de milioane de euro. Aceasta dupa ce luna aprilie adusese un salt puternic, de un miliard de euro. Aceasta este a treia luna consecutiva de crestere, dupa sincopa din februarie, cand soldul scazuse cu 250 de milioane de euro.
BNR estimeaza ca dobanzile platite de bancile locale pentru aceste depozite s-au ridicat la 163 mil. euro in primele cinci luni ale anului.
Dealerii spun ca aceste sume nu reprezinta plasamente speculative, avand in vedere termenul destul de mare (cel putin un an) pe care sunt constituite, ci sunt probabil forme complexe prin care companiile straine isi finanteaza subsidiarele locale.
Oricum, sumele plasate de straini au urcat puternic incepand din vara trecuta. Comparativ cu mai anul trecut, soldul depozitelor nerezidentilor este de 3,5 ori mai mare. Desi in ultimele 12 luni strainii au adus peste 3,4 miliarde de euro, influenta pe curs a fost minima. In aceasta perioada leul a inregistrat deprecieri semnificative in fata euro. Pe medie lunara, cursul marca in mai o crestere cu 11,5% fata de aceeasi luna din 2007.
Daca in toamna trecuta soldul depozitelor a inregistrat fluctuatii, cu unele luni de scadere, de la inceputul anului o singura luna a adus corectii, in timp ce restul au adus cresteri puternice. Cu toate acestea, euro era in mai la 3,66 lei (pe medie), doar usor sub nivelul din ianuarie, de 3,69 lei si peste cel din februarie, de 3,65 lei.
Plasamentele la bancile locale au devenit din nou atractive, in conditiile in care diferentialul dintre dobanzile platite la leu si cele la euro a crescut din nou, pe fondul intaririi politicii monetare a BNR.
Bancile romanesti au ajuns sa ofere dobanzi atractive inclusiv pentru depozitele in euro, in conditiile in care incearca sa consolideze baza de resurse atrase de la clientela.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO