Bănci și Asigurări

Străinii au mai scos 1 mld. euro din depozitele bancare româneşti într-un an

Străinii au mai scos 1 mld. euro din depozitele bancare...

Autor: Anelis Baciu

17.06.2016, 00:04 4910

Depozitele pe termen lung ale nerezidenţilor, în principal forme de sprijin de la băncile-mamă din străină­tate, cumulau 4,84 miliarde de euro la finalul lunii aprilie a acestui an, în scădere cu circa 900 de milioane de euro faţă de nivelul atins în aceeaşi pe­rioa­dă a anului trecut, potrivit datelor BNR. În procente, scăderea ajunge la 15%. Evoluţia depozitelor străinilor din intervalul aprilie 2015-aprilie 2016 scoate la iveală că dezintermedierea nu s-a oprit încă.

Băncile străine, dominante în sec­to­rul bancar local, se confruntă cu re­gle­mentări mai stricte privind lichi­di­ta­tea şi capitalul pe pieţele de origine şi de aceea au preferat să-şi retragă liniile de finanţare, mai ales că până nu de­mult diviziile locale s-au plâns de lipsa ce­rerii de credite. Liniile de finanţare pe termen lung nu s-au evaporat însă rapid în condiţiile în care vorbim de maturităţi peste doi ani. De altfel, cele mai afectate de procesul de dezin­ter­me­diere din ultimii ani au fost finan­ţările pe termen scurt.

Liniile de finanţare de la băn­cile-ma­mă au reprezentat principala formă de susţinere a vânzărilor de credite în pe­rioada de boom economic. Acestea atinseseră un maxim istoric de 8,6 mld. euro în vara anului 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO