Bănci și Asigurări

Strainii au plasat 3,6 miliarde de euro in depozite la bancile locale

Strainii au plasat 3,6 miliarde de euro in depozite la bancile locale

Click pentru imaginea marita

26.05.2008, 00:26 15

Dupa o scadere de 250 de milioane de euro in februarie, plasamentele strainilor au facut un salt cu aproape 20% in prima luna de primavara.
Precedentul varf fusese atins in luna noiembrie, la 3,37 de miliarde de euro, insa sfarsitul anului trecut a adus o diminuare a sumelor investite de straini pe piata locala, pe fondul inrautatirii aversiunii fata de pietele cu risc.
Jucatorii speculatori iau pozitii pe termene foarte scurte, astfel ca aceste depozite pe termene medii si lungi ar putea sa reprezinte produse complexe prin care bancile locale atrag finantari de la actionarii straini, spune Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank.
Nivelul la care au ajuns plasamentele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor in martie este cu 120% mai mare decat cel din urma cu un an.
BNR estimeaza ca bancile au platit dobanzi de 166 de milioane de euro pentru aceste depozite in primele trei luni ale anului. Spre comparatie, pentru tot anul 2007, dobanda platita s-a ridicat la 250 de milioane de euro.
In ciuda cresterii semnificative, impactul asupra cursului nu s-a resimtit. Practic, euro a inregistrat in martie cel mai ridicat nivel la cursul mediu din ianuarie 2005, urcand la 3,72 lei, fata de 3,65 lei, cat fusese in luna februarie.
Pe de alta parte, evolutia cursului a fost determinata si de lipsa din piata a jucatorilor speculativi, care au adoptat o atitudine rezervata dupa ce BNR a aratat la inceputul anului ca nu este dispusa sa asiste pasiv la evolutii prea bruste ale cursului. Piata a suspectat in ianuarie si chiar in lunile urmatoare interventii ale BNR, care ar fi vandut euro pentru a atenua presiunile de crestere a cursului.
In primele luni ale anului cererea mai mare de valuta a fost alimentata si de ordinele clientilor comerciali, in special ale importatorilor care mai aveau de achitat facturi.
Potrivit unor date prezentate de BNR in Raportul trimestrial asupra inflatiei publicat in mai, cererea excedentara de valuta a clientilor locali s-a dublat in ianuarie comparativ cu luna precedenta.
Cresterea plasamentelor pe termen lung a venit chiar in conditiile in care luna martie a fost cea mai dificila pentru institutiile financiare europene, care au resimitit tot mai puternic lipsa de lichiditati.
Apetitul pentru investitiile pe piata locala s-a imbunatatit in contextul in care BNR se afla in martie in plin ciclu de intarire a restrictivitatii politicii monetare. La sfarsitul lui martie banca centrala a majorat dobanda-cheie la leu cu jumatate de punct procentual, ducand-o la 9,5% pe an, iar in mai a operat o alta crestere, dar de numai un sfert de punct procentual.
Totusi, oficialii BNR au aratat recent ca se resimte o "lipsa de generozitate" a investitorilor straini fata de piata locala, comparativ cu anii trecuti, cand presiunile erau importante. Cu toate acestea, liniile de finantare, cel putin pentru banci, nu s-au diminuat sensibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO