Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat au coborât la sfârşitul lunii mai sub 20 mld. lei (4,5 mld. euro), ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică internă ajungând la 17% din total, în condiţiile oscilaţiilor de sentiment induse de diferite evoluţii conjuncturale la nivel internaţional sau local.
La sfârşitul anului trecut investitorii străini aveau un portofoliu de titluri de stat în lei şi în euro în valoare de 23 mld. lei (peste 5 mld. euro), reprezentând 20,3% din total, ponderea fiind în uşoară scădere faţă de 2013, dar triplă comparativ cu 2009, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor. În Polonia ponderea nerezidenţilor ajunge la 40% din total, iar în Ungaria la 34%.
Din titlurile de stat denominate în lei străinii aveau în luna mai un portofoliu de 17 mld. lei (16,6% din total), iar deţinerile nerezidenţilor de instrumente în euro emise pe piaţa locală au ajuns la 640 mil. euro, reprezentând 19% din totalul de aproape 3,4 mld. euro. Băncile locale au rămas principalul deţinător de titluri de stat, cu o pondere de peste 50%, în timp ce investitorii rezidenţi aveau la finele lunii mai peste 30% din total.
La nivel european, băncile din România continuă să aibă cea mai mare expunere faţă de stat, cu o pondere de aproximativ 20% din total active, de cinci ori mai mare decât nivelul existent înainte de izbucnirea crizei economice mondiale. Până în 2009, expunerea băncilor pe titluri de stat a fost sub 5% din total active, în 2010 a urcat spre 10%, iar tendinţa de creştere a continuat, ponderea fiind începând cu anul 2012 peste pragul de 15%. Activele sectorului bancar au ajuns la 360 mld. lei.
Datoria publică totală a ajuns la sfârşitul lunii mai la 283,2 mld. lei, coborând din nou spre 40% din PIB.