Bănci și Asigurări

Străinii aveau în mai titluri de stat de 4,8 miliarde de euro. Intră noi capitaluri după decizia JP Morgan?

Străinii aveau în mai titluri de stat de 4,8 miliarde...

Autor: Claudia Medrega

24.07.2014, 00:06 834
Deţinerile străinilor de obligaţiuni de stat în lei şi euro au oscilat în primele cinci luni ale anului în jurul a 19-20% din total, valoarea portofoliilor nerezidenţilor ajun­gând la sfârşitul lunii mai la 4,8 mld. euro, potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Finanţelor.
 
JP Morgan a decis să promoveze titlurile de stat româneşti la categoria recomandată investiţiilor de la sfâr­şitul lunii iulie, ceea ce va creşte vizibilitatea României pe pieţele externe şi interesul investitorilor străini pentru activele în lei, după cum anticipează unii analişti. Titlurile de stat emise de România vor fi incluse în indicele GBI-EM Global Diversified Investment Grade şi vor avea o pondere de aproximativ 2%, potrivit Bloomberg. „Este foarte probabil să asistăm la intrări de noi capitaluri străine, atât pe titluri de stat, dar şi pe celelalte componente ale pie­ţei financiare. Practic, ne aşteptăm la consolidarea tendinţei descendente pentru ratele de dobândă la titluri de stat, un barometru pentru costul de finanţare în economie“, spune Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania. De asemenea, această decizie ar putea să ducă şi la intrări de capitaluri pe piaţa de acţiuni, dar şi intrări de noi capitaluri străine în economia reală.
 
Ponderea nerezidenţilor în portofoliul intern de datorie publică a rămas în acest an departe de vârful istoric de aproape 28% atins în luna mai 2013.
 
Totuşi, deţinerile nerezidenţilor sunt la un nivel dublu faţă de decembrie 2010 şi triplu comparativ cu sfârşitul anului 2009. Analiştii au susţinut că o creştere a ponderii străinilor pe piaţa locală a titlurilor de stat la peste 25% din total ar fi riscantă. Nerezidenţii au mai ajuns şi în anii trecuţi la ponderi mari în portofoliile de titluri de stat româneşti, însă în două-trei trimestre s-au Ñevaporat“ din cauza crizei politice suprapuse peste tensiuni din zona euro, iar impactul a fost vizibil la nivelul cursului de schimb.
 
În primele cinci luni din acest an, cel mai ridicat nivel al deţinerilor străinilor a fost înregistrat în aprilie, când a fost depăşit pragul de 5 mld. euro, iar ponderea nerezidenţilor în portofoliul intern de datorie publică a urcat la 20,3%.
 
Decizia JP Morgan privind promovarea titlurilor de stat româneşti la categoria recomandată investiţiilor are la bază îmbunătăţirea calificativului acordat României de către agenţia de rating Standard&Poorís (S&P) de la „junk“ la categoria „investment grade“, potrivit Bloomberg.
 
La începutul anului 2013, JP Morgan venea cu anunţul-surpriză privind includerea titlurilor de stat în lei emise de statul român într-un indice al pieţelor emergente, după o decizie similară de la sfârşitul anului 2012 a britanicilor de la Barclays. Titlurile româneşti au fost incluse în indicele JP Morgan la începutul lunii martie a anului trecut.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO