Bănci și Asigurări

Strainii vor putea cumpara liber titluri de stat din 13 martie

21.02.2006, 20:06 49

Investitorii straini vor putea participa fara nicio aprobare la licitatia pe care Ministerul Finantelor a anuntat-o pentru 13 martie, cand ar urma sa fie lansata o emisiune de certificate de trezorerie cu scadenta la 12 luni si o valoare orientativa de 50 mil. lei (circa 13,8 milioane de euro).

Accesul neconditionat al nerezidentilor la cumpararea de titluri de stat romanesti este permis odata cu adoptarea de catre Parlament a proiectului de lege pentru modificarea Ordonantei nr. 66/1997 privind regimul investitiilor straine in Romania, realizate prin cumpararea de titluri de stat.

Desi Guvernul se angajase in fata Comisiei Europene sa deschida aceasta piata inca de la 1 ianuarie 2006, taraganarea procesului legislativ a facut ca data liberalizarii sa fie amanata.

Adoptat de Guvern de-abia pe 3 noiembrie, proiectul a trecut de Senat pe 8 decembrie si s-a impotmolit la Camera Deputatilor, unde Biroul Permanent nu a acceptat dezbaterea in procedura de urgenta propusa de Executiv.

Proiectul a primit votul final al Parlamentului saptamana trecuta, urmand sa fie promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial.

Pana pe 13 martie, Ministerul Finantelor nu are programata nicio licitatie de titluri de stat. De altfel, emisiunea anuntata anterior pentru 13 februarie a fost anulata, Finantele invocand lipsa nevoii de bani in conditiile in care contul general al Trezoreriei statului inregistreaza disponibilitati semnificative.

Prima licitatie pentru obligatiuni de stat este programata de-abia pe 6 aprilie. Odata cu intrarea in vigoare a legii privind plasamentele strainilor in titluri de stat, persoanele fizice sau juridice nerezidente pot cumpara certificate de trezorerie si obligatiuni emise in lei prin dealerii primari si intermediarii pietei secundare.

Liberalizarea constituie mai degraba o procedura formala intrucat volumul foarte scazut al emisiunilor de titluri de stat, precum si lichiditatea redusa a pietei secundare nu constituie premise atractive pentru investitori straini de calibru.

Este inca un pas in procesul de liberalizare a contului de capital, de impact semnificativ mai redus fata de deschiderea accesului strainilor la constituirea de depozite la termen in lei, aprobata incepand cu 11 aprilie 2005.

Pentru 2006, Ministerul Finantelor si-a anuntat intentia de a emite obligatiuni de stat in lei in valoare de circa 900 milioane de euro, cu maturitati de trei, cinci si zece ani, renuntand la scadentele mai lungi. Certificatele de trezorerie ar urma sa aduca 250 milioane de euro, la scadente de 6 si 12 luni, insa in ianuarie Finantele s-au imprumutat chiar si pe o zi pentru a acoperi sincope de lichiditati.

Incepand din toamna anului trecut Finantele nu au mai lansat nicio emisiune de titluri de stat, astfel ca in acest moment este greu de vorbit de un anumit pret de referinta, cu atat mai putin de o curba a randamentelor. In conditiile mentinerii constrangerilor la nivelul cheltuielilor publice, este de asteptat ca Ministerul Finantelor sa nu apeleze la finantari importante de pe piata interna.

La fel ca Banca Nationala, Finantele intentioneaza sa dea mai multa predictiblitate operatiunilor sale pe piata, anuntand un calendar care acopera intreg anul. Mai ramane ca acesta sa fie si respectat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO