Bănci și Asigurări

Strategia ASF pentru 2021-2023 include testarea tehnologiei blockchain în procesele instituţiei, diversificarea pieţei asigurărilor şi adoptarea unei strategii pentru promovarea finanţării companiilor de stat prin intermediul pieţei de capital

Strategia ASF pentru 2021-2023 include testarea...

Autor: Roxana Rosu

20.01.2021, 10:29 157

Autoritatea de Supraveghere Financiară a lansat Strategia pentru perioada 2021-2023, printre obiectivele instituţiei fiind implementarea tehnologiei blockchain, diversificarea pieţei asigurărilor, adoptarea unei strategii pentru promovarea finanţării companiilor de stat prin intermediul pieţei de capital şi armonizarea cadrului de reglementare.

La finalul anului trecut, Autoritatea a lansat o licitaţie pentru derularea unui proiect-pilot pentru a testa aplicabilitatea tehnologiei blockchain în cadrul autorităţii, urmând ca până la sfârşitul primului trimestru al anului 2021 să fie implementat un prototip funcţional de sistem informatic bazat pe această tehnologie.

”Prin implementarea tehnologiei DLT-blockchain la nivelul unor activităţi/procese, ASF dispune astfel de mijloacele necesare unei supravegheri prudenţiale şi preventive bazate pe evaluarea riscurilor care se pot manifesta inclusiv la nivel sistemic. Noul tipar de supraveghere permite autoriăţii să deţină competenţele necesare pentru a interveni atunci când o entitate se confruntă cu o situaţie care ar putea dăuna consumatorilor din pieţele financiare nebancare”, menţionează strategia.

Un alt obiectiv al ASF este stimularea diversificării pieţei asigurărilor şi scăderea gradului de concentrare pe segmentul asigurărilor auto, inclusiv prin susţinerea unor segmente asigurări agricole sau asigurări de garanţii (există un memorandum privind instituirea unei scheme de ajutor de stat denumită Schemă ajutor de stat în vederea susţinerii accesului companiilor la creditul comercial pentru relansarea economiei României, adoptată de Guvern în data de 31 iulie 2020).

Pe zona pieţei de capital, ASF vrea să adopte o strategie pentru promovarea finanţării companiilor de stat prin intermediul Bursei.

Strategia va include o analiză a companiilor de stat care ar îndeplini cerinţele pentru listarea pe piaţa reglementată, a beneficiilor şi dezavantajelor pentru fiecare companie analizată şi a unei liste de priorităţi şi a unui calendar privind listarea acestor companii.

Admiterea la tranzacţionare se realizează după publicarea unui prospect de ofertă publică iniţială (primară/secundară) de vânzare de acţiuni sau a unui prospect (listare tehnică), prospect care este în prealabil aprobat de ASF.

”Având în vedere dispoziţile Legii nr.173/20201 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, oferta secundară, cu statul ca şi ofertant, termenul pentru finalizare este a doua jumătate a anului 2022. Pentru implementarea celorlalte alternative pentru admiterea la tranzacţionare, termenul de implementare propus este de cel mult 9 luni de la data la care Guvernul stabileşte societăţile avute în vedere pentru procesul de listare”, se arată în strategia ASF.

Legea 173 interzice momentan, pentru o perioadă de 2 ani, întrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, instituţiile de credit, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută.

Guvernul Cîţu intenţionează să abroge însă această lege.

Vezi aici strategia ASF

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO