Bănci și Asigurări

Studiu ING Bank: Şase din 10 români se aşteaptă să cheltuiască mai puţini bani pentru sărbătorile de iarnă. 81% spun că vor petrece Crăciunul doar cu familia, dar procentul scade la 76% în cazul Revelionului

Studiu ING Bank: Şase din 10 români se aşteaptă să cheltuiască mai puţini bani pentru sărbătorile de iarnă. 81% spun că vor petrece Crăciunul doar cu  familia, dar procentul scade la 76% în cazul Revelionului

Autor: Roxana Rosu

19.11.2020, 13:18 93

Peste 60% dintre români se aşteaptă să cheltuiască mai puţini bani pentru sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou din acest an, fiind pe primul loc în ceea ce priveşte planurile de a face economii, urmaţi de polonezi, cu 45%, potrivit unui sondaj realizat dr ING în cinci ţări europene (Germania, România, Polonia, Spania şi Olanda).

Pe locurile următoare se află olandezii (32%) şi nemţii (31%).

Preţul cadourilor de sărbători va reprezenta unul dintre cei mai importanţi factori în decizia de cumpărare. Aproape 53% dintre respondenţii români au dezvăluit că vor alege cadourile cu un preţ mai mic. La polul opus, doar 23% dintre olandezi declară că vor opta pentru cadouri mai accesibile din punct de vedere financiar.

„Spre deosebire de alţi ani, sărbătorile de iarnă vor evidenţia, cel mai probabil, două fenomene distincte: pe de o parte, intenţia de raţionalizare a cheltuielilor şi de sporire a economisirii - un lucru absolut firesc având în vedere că traversăm o perioadă marcată de incertitudine, iar, pe de altă parte, migrarea tot mai accentuată către cumpărăturile online. Tendinţa de gestionare mai atentă a finanţelor personale este confirmată şi de datele aferente primelor nouă luni ale acestui an care arată o dinamică superioară a economisirii, iar această atitudine mai precaută cu privire la cheltuieli va fi continuată şi în perioada sărbătorilor”, a declarat Valentin Tătaru, economist în cadrul ING Bank România.

Peste 60% dintre români declară că vor plăti cadourile şi alte costuri asociate sărbătorilor de iarnă din veniturile proprii, în timp ce 21% dintre aceştia spun că vor achita cu cardul de credit, iar 14% din economii.

În ceea ce priveşte banii necheltuiţi din bugetul destinat călătoriilor, 30% dintre români susţin că vor ajunge în conturile de economii, 14% pentru cadourile de sărbători, iar 6% dintre aceştia spun că îi vor redirecţiona pentru călătoriile din cursul anului viitor.

Aproape 35% dintre români au declarat, însă, că nu au bani rămaşi din bugetul de călătorii. 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO