Bănci și Asigurări

Studiu ING: Românii sunt cei mai rapizi europeni când vine vorba de alegerea unei locuinţe, 3 din 5 spunând că le-a luat maxim 3 luni. România are unul din cele mai mici procente de proprietari care au credit ipotecar

Studiu ING: Românii sunt cei mai rapizi europeni când...

Autor: Roxana Rosu

04.02.2021, 14:12 467

Românii sunt cei mai hotărâţi şi rapizi europeni când vine vorba de alegerea unei locuinţe, trei din cinci spunând că au găsit apartamentul dorit în cel mult trei luni, cumpărătorii locali fiind însă pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte achiziţionarea unei locuinţe prin credit ipotecar, arată un studiu realizat de ING.

Astfel, deşi jumătate dintre români spun că le-a fost greu să găsească o locuinţă care să bifeze toate criteriile de selecţie, 61% dintre ei şi-au găsit o nouă casă după ce au vizionat cel mult cinci proprietăţi, în timp ce alţi 23% şi-au achiziţionat casa după ce au vizitat între şase şi zece proprietăţi.

În acelaşi studiu, România se află în top trei al clasamentului de proprietari care nu au credit ipotecar (46,5%), fiind depăşită doar de Italia (49%) şi Polonia (54%).

De asemenea, românii se află pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte achiziţionarea unei locuinţe prin credit ipotecar (14,9%).

În acelaşi timp, puţini români (11,5%) închiriază comparativ cu germanii (53,5%) sau austriecii (48,4%), iar unul din patru români declară că locuieşte împreună cu prietenii sau familia, cu mult peste media europeană.

La polul opus din acest punct de vedere se află germanii (4,1%) sau francezii (5,9%).

Când au avut de ales între locuinţa de vis şi o locuinţă pe care şi-o pot permite, peste jumătate dintre români au pus preţul pe primul loc, iar peste 30% sunt de părere că au pierdut cel puţin o proprietate deoarece un alt client a fost dispus să plătească mai mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO