Bănci și Asigurări

Studiu ING: Românii sunt cei mai familişti europeni: 22% dintre români stau cu bunicii şi părinţii, dublu faţă de media europeană

Studiu ING: Românii sunt cei mai familişti europeni:...
03.10.2018, 13:57 240

Românii sunt cei mai deschişi europeni la un mod de a trăi într-o familie extinsă, cu părinţi şi bunici, cu un procent dublu faţă de media europeană, arată un studiu realizat de ING.

Astfel, 13% dintre europeni îşi împart casa cu părinţi şi bunici, cele mai mari procente fiind în România (22%) şi Polonia (19%).  În acelaşi timp, peste o treime dintre participanţii la cel de al şaptelea studiu anual ING International Survey privind preţul caselor şi creditelor ipotecare, spun că ar lua în calcul această variantă pe viitor, cei mai deschişi la idee fiind spaniolii, cu 47%.

Analiza ING relevă faptul că peste o treime dintre europenii care în prezent nu deţin o casă nici nu se aşteaptă să deţină vreodată o proprietate având în vedere costurile în creştere a chiriilor, creştere ponderată a veniturilor şi costurile ridicate ale caselor.

Cei mai mulţi dintre cei care nu deţin o casă, dar nici nu se aşteaptă să îşi permită să cumpere una, sunt în Germania (45%), Italia (44%) şi Marea Britanie (41%).
Studiu ING arată că numai 9% dintre europenii ce nu deţin o casă în prezent estimează că îşi vor cumpăra prima casă înainte să împlinească 30 de ani.

Dintre cei care nu se gândesc să cumpere o proprietate, 56% spun că nu estimează că vor avea venituri suficiente. Aproximativ 19% anticipează că preţurile vor rămâne ridicate, pe de altă parte 16% nu se pot baza pe siguranţa locului de muncă.

”Industria imobiliară în Europa se schimbă. Casele accesibile devin din ce în ce mai rare, mai ales în zonele urbane, aglomerate, unde cererea mare duce la preţuri mai mari de chirii şi construcţii. (...) În cazul a 45% dintre tinerii sub 45 de ani din Belgia, Luxembourg, Olanda, România şi Spania, jumătate dintre venituri se duc pe chirie sau rata casei. Procentul explică de ce sunt pesimişti cu privire la viitor şi cred că piaţa imobiliară din ţara lor este pe un curs greşit.”, spune Maria Ferreira, senior economist la ING.

Dobânzile scăzute din ultimul deceniu au dus la o creştere a preţurilor imobiliare şi au făcut achiziţia primei case mai dificilă .

Conform studiului ING, 72% dintre europeni sunt de acord că este din ce în ce mai dificil să cumpere prima proprietate, cu o majoritate de 65% care consideră că este mai dificil din 2015.

Una din soluţii ar putea veni din „Finanţarea de acasă”, în condiţiile în care părinţii au posibilitatea să ofere un sprijin financiar. 44% dintre europeni cred că părinţii ar trebui să le ofere copiilor lor un sprijin financiar atunci când îşi cumpără o casă. 62% dintre europeni ar vedea acest ajutor ca o bună investiţie.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO