Bănci și Asigurări

Studiu Moody’s: Raportul credite-depozite, printre cele mai echilibrate din regiune

Fotograf: Octav Ganea

Fotograf: Octav Ganea

Autor: Andra Oprescu

15.12.2014, 00:03 558

România are un raport credite-depozite mai echilibrat de­cât alte ţări din regiune, cum sunt Ungaria, Polonia şi Slovenia, dar rămâne printre ţările cu cea mai ridicată pondere a creditării în valută, arată un studiu al agenţiei de rating Moody’s.

Raportul credite/depozite era la jumătatea anului puţin peste pragul de 100%, iar în prezent a coborât uşor sub acest nivel, anul acesta fiind primul din 2007 încoace în care volumul depozitelor l-a depăşit pe cel al creditelor. În Cehia şi Slovacia acest raport se menţine mult sub 90%, în timp ce în Ungaria, Polonia şi Slovenia raportul credite/depozite este în jur de 110%.

În România, creditele depăşeau substanţial depozitele în 2011, când raportul se situa la 120%, pe partea de valută, acesta ajungând chiar la 225%. În ultimii ani depozitele au crescut constant, în timp ce creditarea s-a situat pe o pantă descendentă, ceea ce a dus la echilibrarea raportului dintre finanţările acordate de bănci şi depozite. Volumul creditelor acordate de bănci era de 214 mld. lei în octombrie, în scădere cu peste 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit ultimelor date ale BNR. Depozitele în lei ale rezidenţilor erau de  218 mld. lei, în creştere cu 5% an la an. Dezechilibrul dintre credite şi depozite este legat şi de puterea financiară, judeţele mai dezvoltate având, în general, o rată credite/depozite mai redusă. Astfel, raportul cre­dite/depozite este de 84% în Capitală, mult sub media na­ţională.

Dependenţa mai mare a băncilor de plasamentele atrase de la clienţi a apărut şi ca urmare a reducerii expunerilor din partea băncilor-mamă.

Valoarea liniilor de finanţare de la băncile-mamă este de aproximativ 13 mld. euro, fiind în scădere cu peste 9 mld. euro faţă de vârful din 2008. Volumul finanţărilor s-a redus cu 5 mld. euro doar în ultimii doi ani. Procesul de dezintermediere s-a manifestat cel mai intens în 2013, când băncile din străinătate au retras 70% din finanţările cu scadenţă mai mică de un an acordate filialelor locale. Astfel, subsidiarele locale ale băncilor străine au fost nevoite să-şi reducă dependenţa de finanţările externe.

Potrivit studiului citat, România rămâne printre statele din Europa Centrală şi de Est cu o  pondere ridicată a creditării în valută, alături de Ungaria. Autorii atrag atenţia că aceste ţări sunt mai expuse la o volatilitate crescută a cursului de schimb în 2015, acest lucru fiind accentuat şi de reducerea expunerilor băncilor-mamă pe filialele locale.

Stocul creditelor în monedă străină se află totuşi în continuă scădere, ceea ce determină şi reducerea stocului total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO