Bănci și Asigurări

Studiu: Piaţa locală este suficient de mare încât să acopere cu uşurinţă majoritatea finanţărilor locale pe termen scurt. Tranzacţiile mari ar putea atrage atenţia băncilor internaţionale

Studiu: Piaţa locală este suficient de mare încât să...

Autor: Ştefan Stan

07.12.2017, 15:09 336

În ultimii ani, împrumuturile sindicalizate s-au confruntat cu presiuni venite din mai multe direcţii – fie că vorbim de turbulenţe politice, de volatilitate economică sau de criza financiară, însă piaţa locală este în creştere şi există perspective foarte bune pentru a creşte şi mai mult, datorită investiţiilor planificate în domeniul energiei şi al infrastructurii, spune Elena Iacob, partener al firmei de avocatură ZRP, după un seminar privind împrumuturile sindicalizate din piaţa locală.

”Băncile şi investitorii instituţionali redefinesc piaţa cu soluţii creative de finanţare şi revizuiesc modelele de afaceri, împingând industria pe calea schimbărilor. În acest context, a fost oportun să discutăm provocările şi perspectivele pieţei şi, astfel, am abordat LMA, pentru a ajuta la reunirea actorilor-cheie de pe pieţele de împrumut sindicalizate primar şi secundar din EMEA ", a declarat ea.

Printre concluziile seminarului se numără şi faptul că există lichiditate pe piaţă, iar împrumutul, în ciuda tuturor creşterilor şi a scăderilor pe care le-a înregistrat economia în ultimii ani, rămâne un instrument de finanţare viabil.

De asemenea, dată fiind lichiditatea internă şi diversificarea din ce în ce mai mare a surselor de finanţare, cum ar fi investiţiile în titluri de valoare, IPO-urile şi IFI, mediul va fi in continuare favorabil celor care vor apela la împrumuturi.

Piaţa locală este suficient de mare încât să acopere cu uşurinţă majoritatea finanţărilor locale pe termen scurt. În schimb, tranzacţiile mari ar putea atrage atenţia băncilor internaţionale.

Ca presiuni externe, Brexit-ul va aduce provocări şi în zona bancară, dar există prevederi care abordează problema schimbării creditorilor.

Potrivit Casei de Avocatură Zamfirescu, Racoţi & Partners, prima majorare a ratei cheie este aşteptată în cel de-al doilea trimestru al anului 2018. Excedentul de lichiditate – înăsprirea condiţiilor prin reducerea numărului de credite neperformante este aşteptat în trimestrul 4 al anului 2017, înaintea majorării ratei cheie în trimestrul II din 2018. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO