Bănci și Asigurări

Studiu UniCredit: Avuţia financiară netă a românilor, cea mai scăzută pondere în PIB din regiune

Studiu UniCredit: Avuţia financiară netă a românilor,...

Autor: Claudia Medrega

19.01.2018, 00:07 1941

Avuţia financiară netă a românilor a crescut în ultimii ani, însă rămâne la un nivel de doar 21% din PIB, cea mai scăzută pondere din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), potrivit unui studiu prezentat de UniCredit în cadrul conferinţei Euromoney de la Viena.

La nivelul Europei Centrale şi de Est media este de 28% din PIB. În regiune, Croaţia, Cehia şi Ungaria au cele mai ridicate ponderi ale avuţiei financiare nete în PIB, de 77%, 54% şi, respectiv, 51% din PIB, conform studiului UniCredit „CEE Banking Study 2018 - Resilient Growth and Opportunities“.

Produsul Intern Brut al României a oscilat în ultimii ani în jurul a 170-180 mld. euro.

Avuţia financiară netă în ţările din Europa Centrală şi de Est s-a dublat în ultimul deceniu, de la 400 mld. euro până la circa 790 mld. euro.

Peste două treimi din avuţia financiară a românilor, respectiv 69%, constă în numerar şi depozite, în timp ce 24% revin plasamentelor în asigurări şi fonduri de pensii, iar 7% din avuţia netă sunt plasate în titluri şi acţiuni, potrivit analizei.

„Regiunea Europei Centrale şi de Est prezintă oportunităţi unice având în vederea creşterea avuţiei populaţiei, precum şi necesităţile în creştere pentru produsele de consultanţă, investiţii şi economisire“, susţine Mauro Giorgio Marrano, CEE Strategy and Corporate Foresight la UniCredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO