Bănci și Asigurări

SUA şi UE pregătesc terenul pentru un război comercial

SUA şi UE pregătesc terenul pentru un război comercial

Autor: Catalina Apostoiu

04.12.2019, 00:05 4531

USTR se concentrează pe contracararea protecţionismului în creştere manifestat de statele membre ale UE, care vizează în mod nedrept companiile americane.

Guvernul american a  anunţat că ar putea impune tarife de până la 100% pe importuri de şampanie, poşete, brânză şi alte produse din Franţa în valoare de 2,4 miliarde de dolari după ce a ajuns la concluzia că noua taxă pe serviciile digitale decisă de această ţară ar afecta puternic companiile tech americane, scrie CNBC.

Taxa de 3% introdusă de Franţa se aplică veniturilor din servicii digitale generate de firme cu venituri de peste 25 mil. euro obţinute în Franţa şi de 750 mil. euro la nivel mondial. La nivelul UE a fost anunţată de asemenea lansarea unei anchete preliminarii privitoare la practicile Google şi Face­book privind utilizarea datelor persoanale, aceasta încercând să determine dacă firmele tech americane respectă regle­mentările din regiune. „Comisia a trimis chestionare ca parte a unei anchete preliminare privind practicile Google şi Facebook în domeniul datelor. Cercetările privesc modul în care sunt colectate, procesate şi utilizate datele, inclusiv pentru scopuri publicitare“, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru CNCB.

Este a doua oară când autoritatea europeană din domeniul competiţiei analizează modul în care companiile folosesc datele utilizatorilor. În iulie, Comisia a deschis o anchetă oficială care este menită să determine dacă Amazon respectă reglementările europene privind datele obţinute de la retailerii independenţi.

Comisarul european pe competiţie, Margrethe Vestager conduce o mai amplă campanie menită să analizeze modul în care giganţii tech îşi desfăşoară activităţile în UE.

Biroul Reprezentantului pe Comerţ al SUA (USTR) a anunţat că în urma unei anchete s-a stabilit că taxa introdusă de francezi „încalcă principiile politicii fiscale internaţionale, împovărând companiile afectateî, inclusiv Google, Facebook, Apple şi Amazon.

Robert Lighthizer, reprezentatul pe comerţ, a declarat că guvernul american analizează lansarea de anchete similare în Austria, Turcia, Italia privind taxele pe serviciile digitale.

„USTR se concentrează pe contracararea protecţionismului în creştere manifestat de statele membre UE, care vizează în mod nedrept companiile americaneî, a declarat Lighthizer.

Agenţia de comerţ americană a anunţat că va colecta comentarii publice până pe 14 ianuarie cu privire la lista propusă pentru tarife, cât şi la opţiunea impunerii de comisioane sau restricţii pe serviciile franccceze, o audiere publică fiind programată pentru 7 ianuarie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO