Bănci și Asigurări

SUA vs Europa. Războiul tarifelor este pe cale să se amplifice

SUA vs Europa. Războiul tarifelor este pe cale să se...

Autor: Catalina Apostoiu

27.09.2019, 00:05 596

Organizaţia Mondială a Comerţului va autoriza SUA să impună tarife pe bunuri europene de aproape 8 miliarde de dolari din cauza ajutoarelor de stat ilegale oferite producătorului de aeronave Airbus, potrivit unor surse familiare cu decizia, scrie Bloomberg.

Decizia va atrage probabil măsuri retaliatorii din partea Uniunii Europene.

Tarifele americane, care ar putea fi introduse chiar din octmbrie, vor viza avioane şi componente, cât şi articole de lux, potrivit unei liste publicate de biroul reprezentantului pentru comerţ al SUA.

Verdictul marchează ultimul capitol din disputa privind sub­venţiile acordate producătorilor de aeronave şi va testa şi mai mult relaţiile transatlantice, care s-au deteriorat sub stra­te­gia „America First“ a preşedintelui american. În plus, Washing­to­nul analizează separat tarife pe importuri auto din Europa.

UE urmăreşte un caz similar la OMC cu privire la subvenţii ilegale acordate de SUA companiei Boeing şi a publicat o listă preliminară de bunuri americane pe care le vor lua în vizor cu tarife retaliatorii. O decizie în acest caz este aşteptată din partea OMC în prima jumătate a anului viitor.

Noile tarife americane marchează o escaladare semnificativă a tensiunilor cu UE, care a introdus tarife retaliatorii pe importuri americane de 2,8 miliarde de euro ca urmare a restricţiilor comerciale impuse de Trump pe importurile de oţel şi aluminiu.

UE a anunţat de asemenea că este pregătită să lovească cu tarife bunuri americane de 20 miliarde de euro dacă Trump îşi va pune în aplicare ameninţarea de a impune tarife pe maşini şi componente auto europene.

Separat, UE analizează o nouă abordare, mai agresivă în disputa cu SUA, luând în considerare impunerea de tarife pe exporturi americane de peste 4 miliarde de dolari, având ca justificare o dispută veche de 22 de ani privitoare la subvenţii interzise. Aceasta deşi cele două părţi au ajuns la o soluţie reciproc acceptabilă în 2006 în acest caz.

Tarifele americane pe avioane europene reprezintă o nouă ameninţare nu numai pentru Airbus, ci şi pentru companiile aeriene americane. Riscurile sunt în creştere pentru Boeing de asemenea dacă UE va decide să vină cu măsuri retaliatorii.

În industria aeriană, companiile americane îşi exprimă dezaprobarea. „Este fără precedent ca guvernul să impună tarife pe aeronave“, au declarat oficialii Airlines for America. „Părerea generală este că noile tarife vor avea un impact negativ asupra industriei aviaţiei comerciale din SUA, cât şi asupra economiei generale“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO