Bănci și Asigurări

Sumele mari absorbite de Finanţe scumpesc leii pe piaţa monetară

Sumele mari absorbite de Finanţe scumpesc leii pe piaţa monetară

Autor: Liviu Chiru

08.02.2011, 23:58 61

Dobânzile pentru plasamentele pe termen foarte scurt pe piaţainterbancară au sărit ieri cu mai bine de un punct, mutându-se depe palierul de 3% pe cel de 5% pe an, ceea ce arată că excesul delichidităţi acumulat în partea a doua a anului trecut începe să seepuizeze.

Dealerii spun că împrumuturile agresive făcute de MinisterulFinanţelor de la începutul acestui an şi plăţile trimestriale detaxe şi impozite către buget de la sfârşitul lui ianuarie auabsorbit toţi leii care bălteau pe piaţă până de curând.

"Totul a plecat de la plăţile mari către buget de la sfârşitullui ianuarie. Băncile au sperat că pot să stea short pe rezervă (săamâne constituirea rezervelor minime spre sfârşitul perioadei - n.red.), dar banii nu se întorc atât de repede de la Finanţe.Momentan poate să fie un uşor deficit de lichidităţi pe piaţă, iarlumea se obişnuise din august să fie exces tot timpul", a comentatdealerul unei bănci locale.

Actuala perioadă de constituire a rezervelor a început pe 24ianuarie şi se încheie pe 23 februarie. Pe parcursul lunii fiecarebancă trebuie să acumuleze o anumită sumă, stabilită în funcţie devolumul sumelor împrumutate. Trezorierii pot stabili astfeldiferite tactici pe parcursul lunii, fluctuând sumele menţinute încontul de la BNR faţă de media zilnică necesară.

Volumul plăţilor către buget nu este cunoscut. În ianuarie,Trezoreria a împrumutat aproape 7 miliarde de lei, faţă de 4,6 mld.lei, cât îşi planificase. În prima săptămână din februarie statul amai absorbit 2,8 mld. lei, aproape cât îşi propusese. Pentruîntreaga lună, planurile de emisiuni totalizează 5,4 mld. lei."Finanţele au tras mulţi bani de la începutul anului, iar planurilede emisiune sunt importante", a comentat dealerul unei alte băncilocale.

Împrumuturile au de ceva timp scadenţe mai lungi - de la celpuţin şase luni, ajungând până la cinci sau şapte ani -, astfel căsumele care ajung la scadenţă sunt relativ mici. Pe parcursulurmătoarelor luni, scadenţele la datoria existentă nu depăşesc 2-3miliarde de lei.

Diminuarea excesului de lei de pe piaţă s-a văzut deja lalicitaţia organizată de Trezorerie la începutul săptămânii, când afost nevoită să accepte un randament în creştere uşoară pentru aatrage suma planificată integral. Randamentul la certificatele peun an a urcat la 6,73%, în creştere cu 0,04 puncte procentuale faţăde licitaţia precedentă, aceasta fiind însă prima dată dinnoiembrie când se întrerupe tendinţa de scădere.

La sfârşitul anului trecut, Nicolaie Alexandru-Chideşciuc,economistul-şef al ING Bank, atenţiona că excesul de lichidităţicare pe atunci împingea dobânzile în jos este mai mic decâtanticipau mulţi jucători. El calcula că, pe medie zilnică, excesulde lichiditate fusese de circa un miliard de lei în a doua parte aanului 2010. În decembrie surplusul coborâse însă la 0,1 mld. lei. Chiar dacă se va epuiza excesul de lichidităţi de pe piaţă,dealerii vor putea să meargă cu titlurile deja deţinute la BNR,pentru a le refinanţa.

Guvernatorul Mugur Isărescu a anunţat de altfel în conferinţa depresă de marţi că BNR este gata să ofere refinanţări băncilor ladobânda de 6,25% pe an (nivelul dobânzii de politică monetară) şinu doar la 10,25% pe an (în prezent dobânda percepută lafacilitatea de credit Lombard). El a spus că în prezent se menţineun uşor exces de lichidităţi pe piaţă, dar acesta este concentratla 4-5 bănci, care ezită să împrumute şi alţi jucători, care aravea nevoie de lei.

De altfel, în noiembrie şi decembrie BNR a raportat că avea însold sume împrumutate băncilor prin operaţiuni repo. Totuşi, BNR nuorganizase licitaţii deschise pentru operaţiuni repo, astfel căsumele au fost probabil împrumutate în cadrul unor tranzacţiibilaterale. Dealerii interpretează mesajul guvernatorului de marţica o promisiune că BNR va relua licitaţiile pentru operaţiuni repodacă băncile vor avea nevoie de lichidităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO