• Leu / EUR4.8806
  • Leu / GBP5.7514
  • Leu / USD4.8447
Bănci și Asigurări

Summitul Administratorilor de Fonduri 2021. Cristian Popa, BNR: Întrebarea nu este dacă vor creşte dobânzile, ci când. Nu poţi avea şi inflaţie mică şi dobânzi mici

Summitul Administratorilor de Fonduri 2021. Cristian Popa, BNR: Întrebarea nu este dacă vor creşte dobânzile, ci când. Nu poţi avea şi inflaţie mică şi dobânzi mici

Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR

Autor: Eduard Ivanovici

29.09.2021, 12:43 246

În contextul valului 4 al pandemiei şi al campaniei globale de vaccine, tendinţele la nivel internaţional duc către o creştere a dobânzilor. Şi, în cazul României, putem vorbi despre o piesă în trei acte, spune Cristian Popa, membru al CFA România şi membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

„Primul pas a fost să încetăm achiziţiile de titluri de stat. Am intervenit anul trecut în piaţă printr-o metodă mai puţin ortodoxă, cumpărând titluri de stat, însă am oprit acest protocol. Al doilea act al piesei este să controlăm ferm lichiditatea. Facem acest lucru deja de câteva luni şi considerăm că situaţia actuală este satisfăcătoare”, a afirmat Cristian Popa în prima zi a Summitului.

Actul trei, care încă nu s-a întâmplat, este cel de creştere a dobânzilor, fiind cel mai important instrument pe care BNR încă nu l-a folosit.

Ieri, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele retail în lei acordare înainte de mai 2019, a crescut la 1,69%, de la 1,67% luni şi 1,65% vineri.

Conform unui sondaj realizat recent de CFA, peste 95% din analişti prevăd majorarea ratelor de dobândă pe piaţa monetară (ROBOR 3M), nefiind înregistrată nicio opinie de reducere a respectivei rate, iar 69% din participanţi anticipează majorarea radelor de dobândă pentru scadenţe de 5 şi 10 ani.

„Întrebarea nu este dacă vor creşte dobânzile, ci când. Mai degrabă, ar trebui să facem acest lucru mai devreme decât mai târziu. Însă consiliul de administraţie este suveranul acestei decizii. Cei două membri ai consiliul decid. Menţionez că trebuie să menţinem situaţia sub control, lupta cu inflaţia este atât menirea, cât şi obligaţia noastră. Însă nu ne putem lupta cu inflaţia din trecut, ci cu cea viitoare. Mai trebuie spus un lucru de bază: nu poţi avea şi inflaţie mică şi dobânzi mici. Este economie de liceu. Anul trecut, toată lumea îşi dorea dobânzi mici, însă în 2021 oamenii îşi doresc inflaţie mică. Trebuie să căutăm acel echilibru, acea rată de dobândă care ţine dobânzile în interiorul coridorului de 2,5 plus/minus 1. Mai există un factor care complică lucrurile, anume valul 4 al pandemiei”, a adăugat Cristian Popa.

 

Alte afirmaţii din timpul Summitului:

  • „Nu trebuie să uităm de încă un aspect important din poza macro – deficitul. Deficitele gemene afectează credibilitatea externă, mai ales în momente de tensiune. Nu se numesc aşa doar pentru că seamănă între ele – deficitul bugetar şi deficitul de cont curent. Ele şi cresc împreună, ca gemenii. Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern şi trebuie să spunem că deficitul extern este mare. Soluţia este un deficit public mai mic. La un moment dat, vor şi şocuri şi în pieţele globale şi este bine să ne găsească cu un dezechilibru extern mai mic”
 
  • Nu este plăcut, însă sunt nevoit să spun că trebuie să strângem cureaua. BNR a spus cât de periculoase sunt politicile prociclice. Este un moment bun să practicăm disciplina. O politică în care cred cu tărie este că statul obez trebuie să slăbească, să reducă deficitul prin reducerea cheltuielilor, nu prin taxe mai mari.”
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8806
Diferență: 0,0266
Ieri: 4.8793
Azi: 4.8447
Diferență: 0,9144
Ieri: 4.8008
Azi: 5.7514
Diferență: -0,5619
Ieri: 5.7839
Azi: 5.0668
Diferență: 0,6816
Ieri: 5.0325