Bănci și Asigurări

Summitul Administratorilor de Fonduri, ediţia 2021. Horia Braun, CEO-ul Erste AM: Ceea ce contează pe piaţa financiară nu este preţul la care ai investit, ci perspectivele companiei pe care ai ales-o

Summitul Administratorilor de Fonduri, ediţia 2021....

Autor: Eduard Ivanovici

28.09.2021, 13:11 214

Horia Braun-Erdei, membru CFA şi CEO al administratorului de fonduri Erste Asset Management, cu active sub gestiune de aproape 6 mld. lei la finele lunii august 2021, spune că în piaţa financiară nu contează preţul, ci perspectivele.

„De obicei, oamenii care îşi cumpără singuri acţiunile sunt foarte legaţi de preţul la care au investit – este vorba de faptul că am făcut o investiţie personală. În realitate, ceea ce contează pe piaţa financiară nu este preţul la care ai investit, ci perspectivele companiei pe care ai ales-o. Pe de altă parte, oamenii sunt foarte ataşaţi de bani pentru că au depus muncă şi nu sunt dispuşi să îşi asume riscuri. Şi – la polul opus – sunt persoane care au obţinut subit o sumă mai mare de bani şi îşi asumă riscuri mult prea mari. Decizia ar trebui să fie una raţională, privind înainte, şi să decidem cine ne foloseşte de fapt banii”, afirmă Horia Braun.

CEO-ul Erste AM a fost prezent marţi, 28 septembrie, în cadrul Summitului Administratorilor de Fonduri, ediţia a treia, 2021, unde a vorbit şi despre lucruri de luat în calcul în procesul de alegere a unui tip de investiţii.

„Trebuie să ne uităm foarte atent la criterii, să nu comparăm mere cu pere: depozite bancare cu fonduri de investiţii cărora le este asociat un anumit risc. Uneori vânzătorii vor să ne convingă de anumite lucruri şi trebuie să fim atenţi. Costul de oportunitate constă în ce aş fi putut cumpăra în locul altui produs pentru a-mi oferi un beneficiu. Putem folosi acest concept pentru a face mai puţine greşeli şi pentru a lua o decizie mai informată. Prin planificarea financiare trebuie să ne stabilim priorităţile, doar aşa putem să ne alocăm optim banii şi să fim mulţumiţi la sfârşitul zilei că avem ordine în acea cămară cu bunătăţi.”

Alte declaraţii ale lui Horia Braun din timpul Summitului:

„Relaţia noastră cu banii este foarte complexă. Avem investiţii emoţionale legate de ei, iar reacţiile noastre imediate ne indică anumite predilecţii. Nu putem evita asemenea erori când este vorba de achiziţii mari, de decizii importante.”

„De ce ne simţim mai interesaţi de ideea de a câştiga la lotto sau pariuri dar avem o anumită percepţie vis-a-vis de investiţiile sigure? Motivul este legat de felul în care percepem câştigurile şi pierderile. Dacă primiţi 20 de euro de la un prieten sau o rudă, veţi merge la magazin foarte fericiţi. Dacă primeşti 40 de euro şi pierzi 20, te vei gândi să nu mai foloseşti acei bani. Statistic, această durere este de două ori mai puternică decât sentimentul pe care ţi-l dă un câştig. Când fac o investiţie cu banii pe care i-am pus deoparte, vreau să merg la sigur. Când vorbim de investiţii în instrumente în venit fix, probabilitatea de a pierde este foarte mică pe termen lung. Aşa ar trebui să vedem lucrurile, să ne uităm la probabilităţi, să aruncăm o privire în spate. Este o chestiune psihologică inerentă. Nu trebuie să alergăm după diverse criptomonede care au crescut cu 300% în ultimul an, ci să vedem cât ar putea să crească în perioada următoare.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO