Bănci și Asigurări

Supremaţia monedei americane este pe cale să apună în faţa planurilor de relansare europene. Poziţia dolarului este subminată şi de temerile că republicanii şi democraţii americani nu vor ajunge la un consens cu privire la stimulentele economice

Supremaţia monedei americane este pe cale să apună în...

Autor: Catalina Apostoiu

23.07.2020, 00:05 1484

Semnele de întrebare privitoare la statutul dolarului american de primă monedă de constituire a rezervelor se înmulţesc, scrie Bloomberg.

Moneda reprezintă peste 60% din rezervele mondiale şi este cea mai folosită monedă pentru tranzacţii internaţionale. Aceasta riscă însă să piardă teren în faţa monedei unice europene după ce liderii UE s-au pus de acord cu privire la un pachet de stimulente de 750 miliarde de euro, pachet ce sporeşte atractivitatea euro şi a activelor denominate în această monedă, arată analişti de la Credit Agricole şi Mizuho International.

Entuziasmul strategilor de pe Wall Street cu privire la euro era deja în creştere, aceştia pariind că moneda se va aprecia odată cu revenirea economiei mondiale de pe urma pandemiei şi apetitului sporit al investitorilor pentru active mai riscante. Corelaţia strânsă a euro cu activele sugerează că acesta ar putea avansa în condiţiile în care fondul de redresare sporeşte atractivitatea acţiunilor regiunii. Iar, în cadrul acordului, ţările UE vor emite în comun titluri de datorie care ar putea oferi o alternativă la titlurile americane de trezorerie ca refugiu.

Fondul de redresare „va facilita diversificarea dincolo de dolar oferind titluri de datorie lichide, cu rating ridicat, denominate în euro“, notează Valentin Marinov de la Credit Agricole, adăugând că ponderea dolarului în rezerve ar putea reveni la minimele de la începutul anilor '90.

Moneda unică europeană mai are câteva obstacole majore de doborât înainte de a eroda poziţia dominantă a dolarului. Aproximativ 85% din tranzacţiile valutare totale sunt încă realizate în raport cu dolarul, iar euro încă reprezintă doar aproximativ 20% din rezervele valutare globale.

Însă Ulf Lindahl, CEO al A.G. Bisset Associates anticipează că euro se va aprecia cu peste 30% în raport cu dolarul în următoarele 16 luni.

Iar dacă fondul de redresare va tempera temerile că zona euro s-ar putea fragmenta la un anumit punct, activitatea economică executată în euro va fi în creştere, potrivit lui Peter Chatwell.

Poziţia dolarului este subminată şi de temerile că republicanii şi democraţii americani nu vor ajunge la un consens cu privire la următoarea rundă de stimulente economice, notează Reuters.

„În mod ironic, slăbiciunea dolarului este exacerbată de îngrijorările că SUA nu iau suficiente măsuri de stimulare în raport cu europenii“, arată Shane Oliver, de la AMP Capital Investors.

Potrivit MarketWatch, analiştii UBS văd motive pentru ca deprecierea dolarului să continue în restul anului, anticipând că euro va atinge 1,17 în raport cu dolarul până la sfârşitul acestui an.

UBS arată că nesiguranţa privitoare la rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA ar putea reprezenta un alt factor care va slăbi dolarul. Deficitele masive acumulare de SUA în lupta cu coronavirusul vor constitui de asemenea un factor care va apăsa asupra dolarului pe termen mai lung.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO