Bănci și Asigurări

Surpriză: Americanul James Stewart, vicepreşedinte şi cel care a condus trezoreria Raiffeisen Bank aproape 20 de ani, îşi va termina mandatul la 31 martie. Coordonarea temporară a poziţiei va fi preluată de Steven van Groningen

Surpriză: Americanul James Stewart, vicepreşedinte şi...

Autor: Cristina Bellu

23.03.2021, 15:27 12609

Raiffeisen Bank, a cincea banca de pe piaţă, a anunţat marţi la bursă că James Stewart (67 ani), vicepreşedinte şi coordonator al diviziei trezorerie şi pieţe de capital, îşi va termina mandatul la 31 martie 2021, urmând să preia poziţia de CEO interimar al Raiffeisen Bank Bosnia şi Herţegovina, o altă filială al grupului austriac.

Poziţia lui va fi coordonată temporar de către Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank România.

“Directoratul ii mulţumeşte domnului James Daniel Stewart pentru intreaga activitate desfasurata in calitate de membru al directoratului Raiffeisen Bank”, menţionează banca.

Americanul James Stewart este unul dintre cei mai vechi bancheri care au activat în România.  El deţine poziţia de vicepreşedinte şi coordonator al diviziei trezorerie şi pieţe de capital în cadrul Raiffeisen începând cu august 2001, când Raiffeisen a cumpărat Banca Agricolă. El a fost implicat alături de Steven van Groningen în toate proiectele de dezvoltare ale Raiffeisen în România.

După o restructurare rapidă a băncii Agricole în urma achiziţiei, au urmat o consolidare şi o creştere puternică pentru Raiffeisen Bank transformând privatizarea băncii Agricole într-o privatizare de succes, având în vedere că banca de stat fusese la un pas de a fi lichidată din cauza situaţiei dezastruoase în care ajunsese la finalul anilor 90 ca urmare a creditelor neperformante acordate în agricultură sub presiunea guvernelor.

„Jim Stewart este o parte importanta din istoria ultimilor 20 de ani ai Raiffeisen Bank, dar si din istoria sistemului bancar si a pietei de capital din tara noastra, asa cum si Romania va face parte din inima lui pentru totdeauna. De deciziile strategice ale lui Jim in Raiffeisen Bank se leaga foarte multe realizari importante - de la fuziuni si achizitii pe piata locala, la atragerea de linii de finantare de la institutii financiare internationale, la liniile de garantare a imprumuturilor de la organisme internationale, la privatizari si cele mai importante IPO-uri de pe piata noastra. Pentru toate astea si multe altele ii suntem foarte recunoscatori si stim ca echipa si tara aceasta vor acea un loc aparte in inima lui, pentru totdeauna.”, a spus Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România.

Cu o experienţă de 24 de ani în domeniul financiar complex din New York, James Stewart, în poziţia de vicepreşedinte pentru Trezorerie şi Pieţe de Capital, s-a implicat activ în procesul de transformare al băncii, dar a fost şi un susţinător puternic al dezvoltării pieţei de capital din România.

„Cand am venit pentru prima data in Romania, nu stiam ca voi petrece 21 de ani din viata mea alaturi de o echipa exceptionala, de la colegii mei din consiliul de administratie la colegii din Divizia de Trezorerie si Piete de Capital si din intreaga organizatie. Nu pot vorbi despre realizarile mele, deoarece acestea nu sunt ale mele; acestea au fost intotdeauna un efort de echipa. Am asistat la dezvoltarea unor colegi, oameni cu care am lucrat mai mult de un deceniu si care au devenit lideri influenti care sustin echipe puternice. Proiectele de succes raman un punct de reper in istoria bancii, insa cresterea lor profesionala este cea mai mare realizare a mea, deoarece nimic nu ma face mai mandru decat sa vad o echipa invatand din experienta pe care am avut-o impreuna si folosind-o spre binele experientelor urmatoare. Am cea mai mare incredere ca atat Raiffeisen Bank, cat si Romania sunt pe drumul spre un viitor si mai luminos, in ciuda dificultatilor vremurilor.”, spune James Stewart.

James Stewart a venit în Europa, după o carieră la începutul anilor 90 în cadrul guvernului SUA, departamentul piaţă de capital.

Între 1998-2000 a activat în cadrul Ministerului de Finanţe şi a băncii Naţionale din Bulgaria.

James Stewart este unul dintre cei mai cunoscuţi expaţi din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO