Bănci și Asigurări

Surpriză: ASF a autorizat un fond de investiţii alternative care va administra banii poliţiştilor, pompierilor şi jandarmilor. Suma minima investită este de 25 de lei lunar

Surpriză: ASF a autorizat un fond de investiţii...

Autor: Cristina Bellu

06.04.2022, 11:06 2038

Autoritatea de Supraveghere Financiară a autorizat un fond de investiţii alternative, Nova Protect Fond, dedicat pompierilor, angajaţilor în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), poliţiştilor/angajaţi în cadrul Poliţiei Române, angajaţi ai Administraţiei Penitenciarelor, jandarmilor angajaţi ai Jandarmeriei Române, angajaţi ai Poliţiei Locale şi ai Poliţiei de Frontieră, precum şi pensionarilor din cadrul acestor structuri care au vârsta maximă de 55 de ani.

Investitorii, care fac parte din categoriile menţionate, pot subscrie lunar titluri de participare în valoare de minimum 25 de lei.

În plus, având în vedere gradul ridicat de risc al activităţii desfăşurate de către aceste categorii profesionale, administratorul fondului de investiţii alternative va oferi investitorilor posibilitatea de a beneficia, în anumite cazuri şi în condiţiile prevăzute în documentele fondului, de o poliţă de asigurare, încheiată în numele investitorilor.

”Am constatat în ultima vreme o efervescenţă pe zona fondurilor de investiţii, ceea ce demonstrează, alături de creşterea numărului de companii listate, că piaţa de capital este într-o expansiune accelerată. Fondul pe care l-am autorizat, ce vine cu o ofertă inedită, dar necesară în acelaşi timp, ne arată că România se aliniază treptat pieţelor care pun la dispoziţia investitorilor instituţionali sau de retail produse şi instrumente financiare cu un grad mai ridicat de sofisticare, care pot contribui la dezvoltarea şi la maturizarea pieţei de capital autohtone”, explică Ovidiu Petru, Director general al Direcţiei Generale – Sectorul Instrumentelor şi Investiţiilor Financiare.

Plata către investitorii fondului a sumelor asigurate se efectuează de către asigurător în cazul survenirii în viaţa investitorului a unor evenimente de natura accidentelor de muncă din vină proprie sau nu, cauzatoare sau nu, de invaliditate sau deces, spun reprezentanţii ASF.

Strategia de investiţii a fondului vizează realizarea de plasamente în instrumente financiare tranzacţionate pe pieţele financiare din România, din spaţiul economic european, dar şi din ţări terţe membre ale G7, respectiv Canada, Japonia, Marea Britanie şi SUA, respectând limitele investiţionale şi politica de investiţii stabilite, conform prevederilor legale prin documentele fondului.

Expunerea maximă realizată de fond, prin învestiţii pe fiecare din bursele pe care acesta va efectua plasamente, poate fi de maximum 80% din totalul activelor sale.

Totodată, politica investiţională va fi diversificată şi va urmări realizarea de investiţii pe piaţa valorilor mobiliare (acţiuni şi obligaţiuni), dar şi în depozite bancare, instrumente ale pieţei monetare, precum şi în alte active lichide, potrivit prevederilor legale în vigoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24