Bănci și Asigurări

City Insurance, cel mai mare asigurator din România, a fost vândut către I3CP, un investitor din Olanda

City Insurance, cel mai mare asigurator din România, a...

Autor: Alex Ciutacu

10.04.2021, 21:44 7314

Grupul Vivendi Internaţional a vândut City Insurance România, cel mai mare asigurator din piaţa locală, către investitorul olandez I3CP, conform unui anunţ al companiei de asigurări.

Acţionarul unic al City Insurance România este Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase.

Tranzacţia prin care cel mai mare asigurator din România trece în proprietatea olandezilor de la I3CP a fost aprobată de board-ul Vivendi şi aşteaptă aprobarea autorităţilor de concurenţă şi supraveghere.

Conform informaţiilor oferite de City Insurance, trazacţia ar trebui să fie încheiată în T3/2021.

I3CP este un investitor olandez cu activitate în asigurări, reasigurări, asset management şi fintech-uri. I3CP gestionează peste 15 miliarde euro şi are birouri în Amsterdam şi Atena.

Cum arată City Insurance

City Insurance a rămas liderul pieţei asigurărilor la finalul anului 2020, o piaţă care a ajuns la un volum al subscrierilor de 11,5 mld. lei, în creştere cu 4,6% faţă de anul 2019, potrivit raportului ASF.

City Insurance a înregistrat o creştere semnificativă a volumului de prime subscrise, de peste 21%, până la 2,31 miliarde de lei.

Înfiinţată în 1998 de către investitori români şi străini, având sediul în Bucureşti, City Insurance deţine 42 de birouri şi filiale pe tot cuprinsul ţării, având mai bine de 400 de angajaţi.

Dan Odobescu e proprietar din 2013

Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase şi fost şef al companiei de asigurări Unita (actuala Uniqa) între 2004-2006, a  preluat în 2013 de la un investitor italian controlul City Insurance, un asigurător de talie medie pe piaţa locală.

De formaţie avocat, Odobescu a fost până în 1989 consultant juridic şi de afaceri pentru companii de asigurări din Germania şi alte ţări din Europa de Vest. El a mai deţinut o companie locală de asigurări între 1993 şi 2001, Charisma Entreprises, pe care a vândut-o grecilor de la Alpha Insurance.

Majorare de capital

City Insurance trebuie să îşi majoreze capitalul cu 16,5 milioane de euro, în contextul în care a pierdut recent recursul formulat împotriva Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), grupul de service-uri Autocar şi Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

„Admite recursurile formulate de pârâta Autoritatea de Supraveghere Financiară şi de intervenienţii Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizati din România, Auto Car Grup 1 Service, Auto Car & Trucks Technology şi Standocolor împotriva Sentinţei nr. 355 din 4 iunie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată. Respinge cererea de suspendare formulată de reclamanta Societatea de Asigurare Reasiguare City Insurance, ca neîntemeiată. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată în interesul pârâtei. Menţine soluţia dată excepţiei inadmisibilităţii. Respinge recursul incident formulat de reclamanta Societatea de Asigurare Reasiguare City Insurance împotriva Sentinţei nr. 355 din 4 iunie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 23 martie 2021“, conform soluţiei expuse pe site-ul ÎCCJ.

Procesul a fost deschis anul trecut de City Insurance, pe fondul unor sancţiuni ASF legate de o serie de nereguli identificate la soluţionarea dosarelor de daună RCA. Majorarea capitalului social cu 16,5 milioane de euro reprezintă una dintre măsurile impuse de ASF. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO