Bănci și Asigurări

Surpriză: Consiliul Concurenţei a descins azi la cele 10 bănci care cotează ROBOR-ul în cadrul unei investigaţii mai largi privind evoluţia dobânzilor

Surpriză: Consiliul Concurenţei a descins azi la cele...

Autor: Cristian Hostiuc

01.11.2022, 13:20 9441

♦ BNR a afişat ieri un ROBOR la 3 luni de 8,19%, în uşoară scădere faţă de nivelul de luni, de 8,20%, în timp ce ROBOR la 6 luni este la 8,31% ♦ În acelaşi timp, rata de dobândă de politică monetară este de 6,25%.

Consiliul Concurenţei a început o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei, iar ieri dimineaţă a descins în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul.

Surse oficiale au confirmat pentru ZF această informaţie.

Potrivit informaţiilor BNR şi ACI (asociaţia profesioniştilor pieţelor financiare din bănci), cele 10 bănci care participă la calculul ROBOR sunt  Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.

ROBOR se calculează ca media arit­me­tică (după eliminarea extremelor) a do­bân­zilor cotate de băncile care participă la pro­cesul de calcul al ROBOR în intervalul 10:45-11:00, la care aceste bănci „sunt dispuse“ să plaseze depozite celorlalţi participanţi.

„Rata ROBOR pentru fiecare scadenţă este calculată de agentul de calcul ca medie aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare participant la Fixing pentru depozitele plasate într-un interval de 30 minute înainte de fixing după eliminarea extremelor. Rata cotată de către un participant pentru Fixing reprezintă rata la care sunt oferite depozite în RON unui alt participant timp de 15 minute de la publicarea ratelor ROBID şi ROBOR de către agentul de calcul. Ratele ROBID şi ROBOR stabilite la Fixing sunt publicate de agentul de cal­cul în aceeaşi zi în termen de 5 mi­nute de la fixing“, potrivit noilor reguli ale BNR operaţionale începând cu data de 11 noiembrie 2019.

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evo­luează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele luni acesta s-a decuplat, Mugur Isărescu, guver­natorul BNR, spunând în vară că băncile au „sărit calul“ şi au dus ROBOR-ul mult peste rata-cheie.

BNR a afişat ieri, 1 noiembrie, un ROBOR la 3 luni de 8,19%, în uşoară scădere faţă de nivelul de luni, de 8,20%, în timp ce ROBOR la 6 luni este la 8,31%.

În acelaşi timp, rata de dobândă de politică monetară este de 6,25%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO