Bănci și Asigurări

Surpriză în Consiliul de Administraţie BNR: Voinea, viceguvernator, Dăianu şi Gherghina, membri

Surpriză în Consiliul de Administraţie BNR: Voinea,...

Autor: Iulian Anghel

16.06.2014, 13:00 2697

Conducerea PSD a decis în urmă cu câteva minute să îi susţină în CA al BNR pe Florin Georgescu pentru poziţia de prim-viceguvernator, pe Liviu Voinea, pentru pozţia de viceguvernator, pe Daniel Dăianu, Gheorghe Gheorghina şi Marin Dinu, pentru poziţia de membri neexecutivi al Consiliului, a declarat pentru Ziarul Financiar liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Marian Naciu. 

Voinea candidează pe poziţia de viceguvernator, deţinută în actualul consiliu de Cristian Popa. 

Susţinând în consiliul de administraţie trei nume noi – Liviu Voinea, ministru al bugetului, Daniel Dăianu (numărul doi în ASF la acest moment) şi Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finenţelor – USL (PSD, PC şu UDMR), care are dreptul “algoritimic” de a desemna cinci oameni din cei nouă ai CA al BNR, îl lasă fără sprijin pe Nicolae Dănilă (membru al CA al BNR, pe care l-a susţinut în 2009).

De asemenea a indicat câ nu-l sprijină - sau nu-l sprijnă “instituţional” - pe Cristian Popa (viceguvernator, susţinut în 2009 de PDL). Şi Dănilă şi Popa şi-au înscris candidaturile pentru un nou mandat.

Lupta strânsă va fi pentru poziţia de viceguvernator. Actualmente, pentru cele două poziţii de viceguvernator în CA al BNR sunt înscrise trei candidaturi: Bogdan Olteanu, susţinut de PNL; Cristian Popa care candidează pentru reînoirea mandatului neavând sprijin oficial explicit; Liviu Voinea, susţinut de PSD. Fiind sprijinit de PSD, Voinea are postul asigurat, semne de întrebare rămânând în ceea ce-i priveşte pe Bogdan Olteanu şi pe Cristian Popa. Deşi funcţiile sunt împărţite “algoritmic” nu este exclus ca în comisiile de specialitate de buget-finanţe unde sunt audiaţi candidaţii, PDS să-l susţină pe Popa şi să lase PNL fără reprezentant (legea BNR nu spune că posturile sunt împărţite algoritmic, aceasta este o cutumă).

În privinţa celorlalte poziţii în CA al BNR lucrurile nu s-au schimbat – PNL îl susţine pe Bogdan Olteanu (pentru poziţia de viceguvernator), PDL pe Virgil Stoenescu (membru neexecutiv), iar UDMR şi Agnes Nagy (membru neexecutiv).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO