• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7258
  • Leu / USD4.6715
Bănci și Asigurări

Surpriză de la politicieni pentru bancheri. Amânarea ratelor la credite cu până la 9 luni, decisă de coaliţia de guvernare, a luat prin surprindere bancherii. Modalitatea concretă de aplicare este însă în ceaţă densă deocamdată

Surpriză de la politicieni pentru bancheri. Amânarea ratelor la credite cu până la 9 luni, decisă de coaliţia de guvernare, a luat prin surprindere bancherii. Modalitatea concretă de aplicare este însă în ceaţă densă deocamdată

Coaliţia de guvernare a decis luni seara „amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă“, această măsură fiind parte a unui pachet de măsuri sociale şi economice în valoare de 1,1 mld. euro, care ar urma să se aplice de la 1 iulie, după cum au anunţat premierul Nicolae Ciucă (dreapta preşedintele PNL) şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu pe Facebook.

Autor: Claudia Medrega

25.05.2022, 19:45 209

♦ Măsura ar urma să intre în vigoare la 1 iulie l Bancherii nu se aşteptau, nu ştiau că amânarea ratelor va fi decisă acum de politicieni ♦ Nu este clar cine suportă costurile în condiţiile în care dobânzile sunt în creştere, după explozia inflaţiei, iar după momentul amânării ratele pot să fie mai mari, scadenţa prelungită şi povara pe umerii debiitorilor mai mare ♦ Băncile nu mai au derogare de la provizioane pentru creditele amânate, ca în pandemie ♦ Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunea recent că moratoriul de amânare a ratelor „rămâne pe masă“, el susţinând că nu este de dorit o explozie a ratei NPL ♦ Aproape 490.000 de debitori cumulat au credite ipotecare standard, credite ipotecare Prima casă şi credite de consum legate de indicele ROBOR, care acum este între 5 şi 6%, şi mai creşte.

Rapiditatea cu care coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR a decis posibilitatea amânării cu până la nouă luni a ratelor la cre­ditele bancare în cazul clienţilor cu probleme la plată a luat prin surprindere bancherii, după ce în aprilie politicienii vorbeau de aplicarea unei astfel de decizii altădată, iar bancherii se aşteptau la aprobarea moratoriului de amânare a ratelor după o perioadă mai mare de analiză, de câteva luni.

Concret, coaliţia de guvernare a decis luni seara „amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă“, această măsură fiind parte a pachetului de măsuri sociale şi economice „Sprijin pentru România“, în valoare de 1,1 mld. euro, care ar urma să se aplice de la 1 iulie, după cum au anunţat premierul Nicolae Ciucă (preşedintele PNL) şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu pe Facebook.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9459
Azi: 4.6715
Diferență: -0,0321
Ieri: 4.6730
Azi: 5.7258
Diferență: -0,3585
Ieri: 5.7464
Azi: 4.8931
Diferență: 0,2623
Ieri: 4.8803