Bănci și Asigurări

Surpriză: România iese pe piaţa americană cu bonduri în dolari pe 10 ani

România iese pe piaţa americană cu bonduri în dolari pe 10 ani

Foto: Shutterstock

Autor: Voican Razvan

31.01.2012, 14:10 2252

Ministerul Finanţelor s-a hotărât să lanseze o emisiune de obligaţiuni pe piaţa Statelor Unite, maturitatea titlurilor fiind stabilită la 10 ani. Iniţierea operaţiunii a fost confirmată pentru ZF de Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu Finanţarea.

Cuponul fix aferent titlurilor a fost fixat în jurul a 7% pe an.

Împrumutul va face parte din programul de finanţare externă pe care statul l-a demarat anul trecut.

Observatorii pieţei apreciază că actuala conjunctură este prielnică şi sunt şanse bune ca Finanţele să realizeze tranzacţia.

România se bazează în acest proiect pe forţele a trei gi­ganţi financiari cu putere de distribuţie globală: Citi, HSBC şi Deutsche Bank, care au fost angajaţi ca manageri ai emi­siunii.

Ministerul Finanţelor a realizat la sfârşitul anului trecut un amplu roadshow de prezentare a României în Statele Unite, însă din cauza conjuncturii nefavorabile de pe piaţă a amânat lansarea unei emisiuni. De atunci, a monitorizat constant pieţele, SUA fiind principalul focus având în vedere turbulenţele din Europa.

Finanţele încearcă să-şi consolideze şi mai mult poziţia lichidităţilor, după ce în ianuarie au reuşit să împrumute aproape 10 mld. lei de pe piaţa internă la costuri în scădere semnificativă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO