Bănci și Asigurări

Surprizele la care se aşteaptă unul dintre cei mai influenţi investitori din lume în 2018: Preţul petrolului sare de 80 de dolari barilul, China se revoltă împotriva Coreei de Nord, Europa se luptă să reziste separatiştilor, iar populismul devine cea mai mare problemă la nivel mondial

Surprizele la care se aşteaptă unul dintre cei mai...

Autor: Ştefan Stan

03.01.2018, 13:01 2598

Byron Wien, vicepreşedintele fondului american de investiţii Blackstone, şi unul dintre ce mai influenţi oameni din economia mondială, şi-a continuat şi anul acesta tradiţia începută în 1986, ca strateg şef al diviziei de investiţii a Morgan Stanley, şi a anunţat surprizele la care se aşteaptă în 2018 la nivel mondial.

Investitorul defineşte potenţialele surprize ca evenimente care au o probabilitate mai mare de 50% să se întâmple.  

Wien se teme anul acesta de creşterea populismului, tribalismului şi a anarhismului în jurul lumii, iar el se aşteaptă ca Jeremy Corbyn, liderul laburiştilor din Marea Britanie, să ajungă următorul premier al Regatului Unit. De asemenea, turbulenţele din Catalonia ar urma să continue, însă toate aceste probleme separate vor duce la o cooperare mai bună la nivel european din punct de vedere economic, şi, într-un final, la o creştere economică mai rapidă, spune el.

Wien vede o corecţie ”extremă” de 10% care va veni după un val masiv de speculaţii pentru indicele S&P 500 din SUA. Dobânzile mai ridicate vor aduce o scădere a indicelui spre 2.300 de puncte, dar acesta va creşte totuşi spre finalul lui 2018 aproape de 3.000 de puncte, în condiţiile în care câştigurile continuă să fie bune, iar creşterea economică se îndreaptă spre 4%.

Una dintre cele mai „ciudate” surprize la care se aşteaptă Wien vine dinspre piaţa petrolului, şi spune că preţul barilului de petrol ar putea ajunge la 80 de dolari, pe fondul unei cereri în creştere de la economiile în curs de dezvoltare. Pe partea de producţie, se aşteaptă la o dezamăgire pe segmentul gazelor gazele de şist, la scăderi de inventar şi un output mai disciplinat din partea OPEC. Creşteri modeste vor veni din Rusia, Nigeria, Venezuela, Irak şi Iran.

El mai crede că în sfârşit China va decide că accesul la capacităţi nucleare a liderilor instabili şi impredictibili nu este tolerabil, chiar dacă Coreea de Nord este un stat tampon între China şi Coreea de Sud. Astfel, China ar urma să taie toate transporturile de hrană şi combustibil către Coreea de Nord, care va accepta să îşi suspende programul de cercetare şi dezvoltare, dar nu va renunţa la arsenalul acumulat până în acel moment.

Despre inflaţie, el spune că va deveni o problemă reală. Creşterea PIB-ului la nivel global pune presiune pe preţuri, iar criza din piaţa muncii în economiile industrializate duc la creşteri de salarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO