Bănci și Asigurări

Surprizele monedei euro sunt abia la început. 2017 a fost cel mai bun an din ultimii 14 în cursa contra dolarului

Surprizele monedei euro sunt abia la început. 2017 a...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.01.2018, 22:00 2599
2017 a fost cel mai bun an din ultimii 14 în cursa contra dolarului, apreciindu-se de la minimul de 1,04 dolari/euro, atins în ianuarie, la 1,20 dolari/euro.
 
Euro este în ascensiune, propulsat de realitatea economică din zona euro şi de factori de natură tehnică, şi există şanse mari ca ascensiunea să continue, scrie Bloomberg.
 
Astăzi va avea loc prima şedinţă de politică monetară din acest an a Băncii Centrale Europene (BCE). Nu se întrevăd schim­bări majore de această dată, însă economia puternică îl va presa pe preşdintele băncii Mario Draghi să înceapă să ela­bo­reze o strategie de ieşire din politica monetară ultrarela­xată înainte ca inflaţia să devină o pro­blemă.
 
2017 a fost pentru moneda unică euro­peană cel mai bun an din ultimii 14 în cursa contra dolarului, apre­ciindu-se de la minimul de 1,04 dolari pe unitate atins în ianuarie la 1,20 de dolari pe unitate. La începutul anului tre­­cut dominau prognozele care spu­neau că monedele vor ajunge la pa­ritate, însă evoluţia peste aşteptări a economiilor din zona euro şi din UE în general a propulsat euro. 
 
Ceea ce face şi mai remarcabilă as­cen­siunea euro în 2017 este că Re­zer­va Federală americană a majorat de trei ori dobânda de politică monetară, iar cotaţiile acţiu­nilor americane, măsurate cu indicele bursier S&P 500, au crescut cu aproape 20%, în timp ce BCE împingea la putere maxi­mă programul de achiziţii de active însoţit de dobânzi ne­gative la depozite.
 
Din perspectiva factorilor economici, Europa este excepţional de puternică. Un indice realizat de Markit pe baza răspunsurilor date de directorii de achiziţii din companiile din industria producătoare, un indicator important al creşterii începând cu 1997, a atins nivelul record de 60,6 puncte în decembrie 2017.
 
Un indicator al dispoziţiei din mediul german de business realizat de Ifo a atins şi el niveluri record în ultimele luni. Economia zonei euro nu doar că îşi revine, ci este pe cale să atingă viteza la care este necesară retragerea programului BCE de achiziţii de active.
 
Cei care pariază contra euro, o specie ajunsă pe cale de dispariţie în ultima vreme, ar putea răspunde că rata inflaţiei a rămas redusă, la doar 1,4% în decembrie 2017. Însă inflaţia slabă nu a împiedicat Fed să majoreze dobânda de politică monetară în anul trecut, iar BCE este mult mai sensibilă la inflaţie decât banca centrală americană. BCE a majorat dobânzile în 2008, în mijlocul celei mai recente  recesiuni. La primul semn de inflaţie BCE va pune frână programului de stimulare monetară.
 
Traderii de pe piaţa valutară vorbesc adesea de cicluri monetare în care dolarul este puternic apoi stă slab timp de şapte ani. Cea mai recentă perioadă cu dolar puternic a început în 2015, odată cu anunţarea programului de ajustare cantitativă al BCE. De aceea, dolarul s-ar putea să fi ieşit din partea de creştere a ciclului. Pespectiva ca SUA să emită mai multă datorie pentru a recupera veniturile pierdute prin reforma fiscală pun, de asemenea, presiuni descendente de moneda americană.
 
 
Puţini eurosceptici
 
Cei care pariază contra euro, o specie ajunsă pe cale de dispariţie în ultima vreme, ar putea răspunde că rata inflaţiei a rămas redusă, la doar 1,4% în decembrie 2017.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO