Bănci și Asigurări

Tabloul începutului de an pe bursă e dominat de nuanţe de roşu: Indicele BET a pierdut 5,5%, SIF-urile au scăderi de peste 10%, iar din capitalizarea companiilor locale s-au evaporat 5,6 mld. lei

Tabloul începutului de an pe bursă e dominat de nuanţe...

Autor: Andrei Chirileasa

17.03.2014, 00:08 866

Bursa a debutat în 2014 sub auspicii favorabile: pieţele din SUA şi Germania erau la maxime istorice, iar in­di­ce­le BET venea după o creş­tere de 26% în 2013, cea mai bună din ultimii patru ani, şi mai ales după lis­ta­rea Romgaz şi o serie de tranzacţii im­por­tante derulate în ultimele luni ale anu­lui (plasamentele de la Petrom şi Trans­gaz, oferta de obligaţiuni a Trans­elec­trica) în urma cărora fondurile de in­ves­tiţii străine deveniseră destul de atente la ce se întâmplă pe piaţa de la Bucureşti.

Evoluţiile pozitive au ţinut însă doar o săptămână, până pe 10 ianuarie, când in­dicele BET a atins maximul ultimilor cinci ani şi jumătate (6.600 de puncte), după care pe bursă au început să apară co­recţiile, mai întâi timid, iar în ultimele săptămâni tot mai puternice. Astfel, după ce a pierdut 1,77% în ianuarie şi a re­cu­perat 0,89% în februarie, indicele BET a pierdut 4,66% de la începutul lunii martie, în doar două săptămâni, iar faţă de maximul din ianuarie s-a corectat cu 7%.

Scăderile s-au accentuat după iz­buc­nirea conflictului din Ucraina prin ocu­pa­rea Crimeii de către Rusia, la finalul lunii februarie. Creşterea tensiunilor poli­tice dintre Rusia şi puterile occi­den­tale a determinat corecţii puternice pe pie­ţele de capital din întreaga lume, dar bursele din regiune au fost printre cele mai afectate. Bursa americană are o scă­dere de 1% faţă de finalul lunii fe­brua­rie, cea din Germania a pierdut 6,6%, iar cea din Rusia s-a prăbuşit cu 16%.

„La nivel internaţional, bursele au consemnat scăderi mai mari în ultimele zile datorită în principal temerilor pri­vind problemele din Ucraina şi unor semnale economice mai slabe în China“, spun analiştii firmei de brokeraj Interca­pital Invest.

Pe bursa locală, Fondul Proprietatea (FP) a pierdut 4,4% în ultimele două săp­tămâni, OMV Petrom (SNP) a scă­zut cu 5,1%, iar BRD a pierdut 6,9%. În cazul SIF-urilor, scăderile sunt şi mai mari, ajungând până la 10% în cazul SIF Banat-Crişana (SIF 1) şi 17,4% în cazul SIF Transilvania (SIF 3). Cele două SIF-uri au fost taxate puternic de inves­ti­tori după ce au propus nedistribuirea de dividende din profiturile obţinute în 2013. SIF-urile care au propus în schimb di­vi­dende consistente, au rezistat bine şi pe bursă. Astfel, SIF Oltenia (SIF 5) are o corecţie de doar 0,6% de la începutul lunii, iar SIF Muntenia (SIF 4) are un câştig de aproape 3%. SIF Muntenia ar putea distribui până la 85% din profitul pe anul trecut sub formă de dividende, iar la SIF Oltenia rata de distribuire este de 71%.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

Faţă de finalul anului trecut, scă­de­rile principalelor acţiuni sunt şi mai mari. Pe­trom are minus 8,3%, iar BRD are o scă­dere de 9,4%. Campioanele scă­de­ri­lor sunt însă Nuclearelectrica (SNN) şi SIF Transilvania (SIF 3) cu pierderi de circa 22%.

WikiZF: Profilul companiei BRD

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

În total, 38 dintre cei 79 de emitenţi tran­zacţionaţi anul acesta pe bursă au scă­deri de peste 5% şi doar 16 au creşteri de peste 5% de la începutul anului, însă creş­terile sunt în general pe acţiuni puţin li­chide. Campionul creşterilor este şi anul acesta dezvoltatorul imobiliar Im­pact (IMP), cu un avans de 47%. Din­tre acţiunile lichide, cea mai bună evo­lu­ţie a avut-o Transgaz (TGN), cu un avans de 2,2%, deoarece investitorii se aşteap­tă la dividende consistente şi anul acesta.

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.03.2014

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO