Bănci și Asigurări

Tamás Erni, Managing Partner, Loxon: Pentru bănci văd potenţial mare pe IMM chiar dacă este un segment destul de riscant

Tamás Erni, Managing Partner, Loxon: Pentru bănci văd...

Autor: Roxana Rosu

04.07.2017, 12:56 119

Am lucrat în sistemul bancar ungar. În Ungaria, am inceput finanţarea IMM-urilor la finele anilor ‘90, mult mai devreme decât în România. În doi ani am crescut foarte repede. Sistemul bancar român este destul de puternic, dacă îl compar cu cel din Ungaria este chiar mai competitiv, a spus  Tamás Erni, Managing Partner, Loxon, la ZF Bankers 2017.

În Ungaria, 30-40% din orice piaţă este acoperit de finanţări de la OTP Bank. În România este mai multă concurenţă.

Avem aplicaţii IT pentru bănci. Ne adaptăm la schimbările de pe piaţă, vedem care sunt tredurile pe diferite pieţe.

Cea mai mare provocare este administrarea portofoliului pe zona de IMM.

Piaţa locală se dezvoltă rapid, este mult potenţial aici. Pentru bănci văd potenţial mare pe IMM, dar şi pe retail.

IMM nu sunt nici retail, nici large corporate, sunt un segment destul de riscant, practic nu au colateral, deci trebuie să le inţelegi bine businessul, concurenţa, actionariatul, industria. Să le monitorizezi.

În viitor, nu va fi o mare diferenţă între a vinde un produs bancar şi a vinde asigurări prin bancă. Digitalizarea înseamnă să ştii nevoile consumatorului şi să ii dai o ofertă personalizată.

Băncile nu vor dispărea în viitor, ci se vor adapta. Tot mai multe produse vor fi vândute online şi vom vedea mai puţine sucursale fizice. Dar băncile au redus numărul de sucursale acum câţiva ani în SUA de eexmplu, dar apoi l-au crescut din nou. Oamenii vor să discute în sucursală când iau un credit pe mai mulţi ani, pentru o casă de exemplu. E nevoie de încredere. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO