Bănci și Asigurări

Tănăsescu, FMI: E un moment bun pentru ieşirea pe piaţa externă

Autor: Razvan Voican

08.06.2011, 19:19 179

Scăderea CDS-urilor pentru România (costul asigurării contrariscul de default) sub pragul de 230 de puncte de bază şicomentariile agenţiei americane de rating Standard&Poor's(S&P) creează un moment propice pentru ca Ministerul Finanţelorsă iasă pe piaţa externă cu prima emisiune de titluri din cadrulprogramului de finanţare de 7 mld. euro, afirmă Mihai Tănăsescu,reprezentantul României la FMI.

"Atât evoluţia CDS-urilor, cât şi comentariile de astăzi aleS&P - care sunt într-o linie pozitivă, îi dau ocaziaMinisterului Finanţelor să împrumute în condiţii bune între 1 şi1,5 mld. euro. Probabil că va fi o suprasubscriere a emisiunii,însă suma finală care va fi atrasă va fi şi o chestiune demanagement al datoriei publice."

S&P a confirmat azi ratingul de ţară la nivelul BBĂ, cuperspectivă stabilă, menţionând potenţialul de creştere economică,dar şi riscurile legate de capacitatea administrativă limitată.România rămâne astfel în afara grupei ţărilor cu risc scăzut(investment grade), însă declinul CDS-urilor indică o percepţie derisc ameliorată.

Ministerul Finanţelor a început luni la Londra turneul deprezentare a noului său program de finanţare externă pe trei ani -administrat de Societe Generale si Erste Group. Printre centrelefinanciare incluse în itinerariul echipei lui Bogdan Drăgoi,secretar de stat responsabil cu Trezoreria, s-au numărat şiAmsterdam şi Frankfurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO