Bănci și Asigurări

TBI Bank, activă şi în România, a încheiat 2021 cu profit de 27,5 mil. euro: + 39%

 Petr Baron, CEO TBI Bank

Petr Baron, CEO TBI Bank

Autor: Cristina Bellu

05.04.2022, 11:31 800

TBI Bank, cu activităţi în România, Bulgaria, Germania, Grecia şi Lituania, a înregistrat la finalul anului 2021 un profit net de 27,5 mil. euro, cel mai bun rezultat din istoria instituţiei, în creştere cu 39%  faţă de  2020, arată informaţiile transmise într-un comunicat de bancă.

Instituţia financiară a gestionat anul trecut aproape 1,25 milioane de cereri de finantare în Bulgaria şi România şi a acordat aproape 500.000 de imprumuturi.

Creşterea poate fi observată atât în sectorul de retail, cât şi în cel al IMM-urilor din Bulgaria şi România, activele totale ale băncii majorându-se cu aproape 30% în 2021, la 710 milioane euro, în timp ce portofoliul de imprumuturi a ajuns la 544 milioane euro.

România, cea mai mare piaţă unde activează TBI Bank, a fost lider din perspectiva creşterii (38% în România; 32% în toate pieţele) şi a contribuţiei la performanţa companiei în ansamblu, spun oficialii TBI Bank.

În cee ace priveşte veniturile băncii, acestea au crescut cu 24%, până la 124 de milioane de euro, în principal datorită creşterii cu 14% a veniturilor nete din dobânzi.

Profitul operaţional a ajuns la 96 de milioane de euro în 2021, în creştere cu aproape 30% de la an la an, iar profitul înainte de impozitare s-a ridicat la 34,6 milioane de euro, cu 50% peste nivelul din 2020.

Creşterea cu 19% a cheltuielilor generale şi administrative ale băncii, până la 61 de milioane de euro, a fost determinată în principal de evoluţia accelerată a portofoliului de imprumuturi şi de investiţiile în noi linii de business şi pieţe.

De asemenea, portofoliul de depozite al TBI Bank a ajuns la 411 milioane de euro la sfârşitul anului, demonstrând o creştere solidă, cu mult peste performanţa pieţei.

O creştere impresionantă a fost înregistrată în România, unde banca şi-a mărit portofoliul de depozite de retail cu 53%, în timp ce piaţa în general a fost în scădere.

„2021 marchează o etapă importantă în istoria organizaţiei noastre: intrarea pe noi pieţe - Lituania şi Grecia. Privim cu încredere spre 2022, un an în care ne vom menţine poziţia de lider BNPL în Europa de Sud-Est şi vom continua să depăşim standardele din sectorul bancar”, spune Petr Baron, CEO-ul TBI.

La sfârşitul anului 2021, banca avea o poziţie solidă atât pe partea de capital, cât şi în ceea ce priveşte lichiditatea. Pe bază consolidată, rata de adecvare a capitalului (CAR) a fost de 23% şi rata de acoperire a lichidităţii (LCR) a fost de 376%, de peste 3,5 ori mai mare raportat la limita reglementată.

Operaţiunile TBI Bank au fost susţinute de disciplina în gestionarea costurilor (49% din raportul costuri/venituri), ceea ce a permis ca rentabilitatea portofoliului de lucru (ROWP) să ajungă la 27%, rentabilitatea activelor (ROA) la 4,3% şi rentabilitatea capitalului propriu la 18.4%,  lucru care plasează TBI Bank în topul celor mai profitabile bănci din Europa de Sud-Est.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO