Bănci și Asigurări

Teama de criză persistă. Românii au pus deoparte 10 mld. lei într-un an

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

14.09.2015, 00:07 1226

Românii preferă să-şi ţină în continuare banii la bancă, depozitele totale ale populaţiei  crescând într-un an cu 10 mld. de lei, până la 141 mld. lei la sfârşitul lunii iulie. Cel mai rapid ritm de creştere se observă la sumele plasate de populaţie în conturi curente şi de economii, care au crescut într-un an cu peste 27%, în timp ce depozitele la termen aveau în iulie un avans de doar 2% faţă de aceeaşi lună de anul trecut.

În termeni nominali, ascensiunea depozitelor overnight într-un an a fost de 8 mld. lei, iar creşterea depozitelor la termen a fost de doar 2 mld. lei. Clienţii persoane fizice aveau la sfârşitul lunii iulie aproximativ 36 mld. lei în conturi curente şi de eco­no­mii, iar depozitele la termen ale populaţiei în lei au fost de 55 mld. lei, potrivit datelor BNR.

Românii au început în ultima perioadă să se orienteze către depozitele overnight în detrimentul de­po­zitelor la termen întrucât primele oferă o flexibilitate mult mai mare în condiţiile în care banii dintr-un cont de economii pot fi retraşi oricând fără pierderea dobânzii acumulate. Totodată, bonificaţiile oferite de bancheri pentru depozitele la termen s-au redus puternic în ultima perioadă de timp şi au ajuns, în unele cazuri, sub nivelul dobânzilor la conturi de economii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO