Bănci și Asigurări

Tendinţe 2012 - Bănci-Asigurări: În sfârşit va începe consolidarea în sectorul bancar. Creditele neperformante vor fi tot mai greu de dus în spate

Tendinţe 2012 - BĂNCI-ASIGURĂRI: În sfârşit va începe consolidarea în sectorul bancar. Creditele neperformante vor fi tot mai greu de dus în spate

Autor: Razvan Voican

03.01.2012, 13:53 1274

După mai mulţi ani în care doar s-a vorbit despre consolidări, fără ca previziunile să fie confirmate în pofida prelungirii crizei, 2012 ar putea aduce mai multe astfel de tranzacţii.

Cert este că există mai multe bănci disponibile pentru vânzare, de la RBS la ATE Bank şi MKB Romexterra, însă lipsesc cumpărătorii. De asemenea, rămâne deschisă discuţia privind intrarea unui investitor la Banca Carpatica.

După ce în 2011 costurile cu creditele neperformante s-au reflectat în pierderi pentru mai mult de jumătate din bănci conform standardelor româneşti de contabilitate, 2012 ar putea aduce o presiune dramatică la acest capitol, cu atât mai mult cu cât există riscuri ca economia să înceti nească din nou.

Activitatea economică letargică înseamnă mai puţine surse de venit pentru bănci, iar dacă nu au din ce să încaseze comisioane băncile nu-şi mai pot justifica reţele de sute de unităţi şi structuri cu mii de angajaţi.

Nu în ultimul rând, sectorul bancar va fi influenţat puternic de situaţia băncilor din zona euro care controlează practic piaţa locală şi a căror disponibilitate de a-şi menţine expunerile va fi crucială.

În ipoteza în care filialele locale de bănci străine vor fi lăsate să facă rost de finanţare prin forţe proprii, creditarea ar putea frâna după o oarecare revenire în 2011. Cea mai afectată va fi creditarea în euro, în timp ce creditarea în lei ar avea în sfârşit o şansă de recuperare a terenului pierdut în ultimii ani, însă numai cu concursul BNR.

În 2011 ponderea creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar a ajuns la aproape 15%, reprezentând unul dintre cele mai ridicate niveluri din regiune.

Aceasta implică un profil de risc dezavantajos pentru sistemul bancar local, inclusiv prin prisma cerinţelor de capital mai ridicate.

În aceste condiţii este de aşteptat ca numai jucătorii cu poziţii strategice pe piaţa locală să-şi susţină mai departe portofoliile.

Rămâne de văzut în ce măsură povara provizioanelor va fi uşurată de adoptarea standardelor de contabilitate IFRS.

Oricum, costul acestora ar putea presa pentru restructurări vizibile în industria bancară după ce în anii trecuţi bancherii au încercat să evite măsuri drastice.

O adevărată provocare va fi ajustarea structurilor din bănci pe toată organigrama, în condiţiile în care băncile au făcut unele ajustări de personal în ultimii ani, însă multe au păstrat echipe de conducere stufoase de până la 6-7 executivi, cu costuri salariale pe măsură.

Un capitol important al anului bancar 2012 va fi stimularea economisirii. Toate băncile vor continua să se lupte pentru atragerea de resurse de la clienţi, însă având în vedere potenţialul limitat, efectul prin cipal va fi menţinerea unei presiuni asupra dobânzilor la depozite, mai ales asupra celor la euro care deja trec în unele cazuri de 4% pe an. Câştigătoare vor fi băncile cu reţea teritorială mare dublată de o reputaţie solidă, aceasta jucând un rol din ce în ce mai important în contextul neliniştilor generate de criza externă.

În pofida dobânzilor mari oferite pe parcursul lui 2011 - cu efect negativ asupra profitabilităţii - băncile nu au reuşit să determine decât o creştere a depozitelor ceva mai mare de 5% şi este greu de crezut că în 2012 va fi o accelerare având în vedere nivelul scăzut al veniturilor disponibile pentru economisire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO