Bănci și Asigurări

Tensiune pe piaţa interbancară în martie. Deficitul de lichiditate: 16,4 mld. lei. Finanţările de urgenţă Lombard luate de bănci de la BNR în martie au depăşit 10,5 mld. lei, maximul din ultimul deceniu, apropiat de volumele din 2008-2009. Au fost şi împrumuturi repo, de 6,3 mld. lei

Autor: Claudia Medrega

12.04.2022, 00:07 3432

♦ După ce în ianuarie ÅŸi februarie piaÅ£a interbancară a fost pe excedent, în martie a ajuns pe deficit de lichiditate, de 16,4 mld. lei ♦ BNR a redevenit în martie creditor net în raport cu băncile comerciale.

Piaţa interbancară din Ro­mâ­nia a fost tensio­nată în luna martie, într-un con­text caracterizat de am­plificarea turbu­len­ţelor pe pieţele financiare interna­ţio­nale din cauza crizei geopolitice din re­giune, după invazia militară a Rusiei în Ucraina care a început în 24 fe­bruarie şi continuă.

Deficitul de lichiditate a revenit în luna martie 2022 pe piaţa inter­ban­cară, ajungând la 16,4 mld. lei, medie zil­nică, după excedentul din lunile ia­nuarie şi februarie, unele bănci care au rămas fără lei apelând la împru­mu­turi de la BNR în special prin cre­dite de urgenţă pe o zi, prin facili­ta­tea Lombard, dar şi prin operaţiuni repo bilaterale.

Odată cu intrarea pieţei inter­ban­care din nou pe deficit de lichi­ditate, BNR a redevenit în martie cre­ditor net în raport cu băncile comerciale.

Piaţa interbancară românească în­ce­puse anul 2022 pe excedent de lichi­di­tate, iar surplusul a ajuns în fe­brua­rie la 2,1 mld. lei, medie zilnică, du­pă ce în ianuarie a fost de 1,9 mld. lei. Com­parativ, în decembrie 2021 piaţa era pe deficit de circa 4,7 mld. lei, după cum reiese din datele Băncii Naţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO