Tensiunile externe şi deteriorarea datelor macro încep să se vadă. Cursul euro creşte la cel mai ridicat nivel din istorie: 4,6695 lei/euro. Dobânda ROBOR urcă spre 3%. “Şi factorul politic are un rol important în deprecierea leului.”

22 iun 2018 Autor: Claudia Medrega

♦ Leul a pierdut teren în faţa euro în ultima perioadă, însă a continuat să fie mai stabil decât zlotul polonez, forintul maghiar şi coroana cehă.

Tensiunea românilor cu credite în euro a crescut după ce ieri cursul leu/euro a urcat la un maxim istoric, apropiindu-se de pragul psihologic de 4,7 lei/euro.

Cursul de referinţă anunţat ieri de BNR a urcat până la 4,6695 lei/euro, fiind în creştere cu 0,2% faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut. Comparativ cu valoarea din 21 iunie 2017, deprecierea leului este de circa 1,5%.

Unii analişti anticipează pentru perioada următoare posibilitatea continuării presiunilor de depreciere, având în vedere deteriorarea fundamentelor macroeconomice, respectiv creşterea deficitelor - bugetar şi de cont curent -, ascensiunea inflaţiei şi tensiunile politice interne. Pe de altă parte, economiştii cred că leul este totuşi susţi­nut întrâo anu­mită măsură de diferen­ţia­lul mare de dobân­dă şi de un management mai activ al fluctua­ţiilor valutare de către banca centrală.

Există presiune şi din perspectiva ieşirilor de capital ale investitorilor străini având în vedere deteriorarea sentimentului faţă de pieţele emergente, în contextul aprecierii dolarului american, creşterii tensiunilor comerciale internaţionale din cauza politicilor protecţioniste ale SUA sau amplificării euroscepticismului în Italia, după cum spun analiştii.

Cu toate că împru­muturile în lei au câşti­gat teren în ultimii ani, evoluţia cursului ră­mâne în continuare un subiect extrem de sen­sibil pentru români având în vedere că în jur de 36,4% din credite sunt în valută, majoritatea în euro. În aceste condiţii, episoadele de depre­ciere a leului au un efect psihologic puternic asupra românilor.

În prima parte a acestui an, guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că piaţa valutară func­ţionează cum trebuie, iar cursul este unde vrea piaţa. Isărescu a arătat că banca centrală intervine în piaţă pentru a opri variaţiile mari ale cursului de schimb care “nu fac bine” eco­nomiei, dar nu poate să ţină un curs artificial, îm­potriva forţelor pieţei, pentru că sâar pierde rezerva valutară. Totodată, guvernatorul BNR a amintit la începutul acestui an că orientarea politicii monetare este în continuare cea comunicată încă de anul trecut: o stabilitate mai mare a dobânzilor, cu o flexibilitate ceva mai mare a cursului.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.06.2018

 
Cuvinte cheie:
Tensiunile externe
, date macro
, curs valutar
, Dobanda ROBOR
, guvernatorul bnr
, tensiuni
, bnr
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide